Iako se pretpostavlja da su roboti ti koji će zameniti ljude prilikom obavljanja velikog broja poslova, izvesno je i da će se pojaviti sasvim nova zanimanja. The Canadian Scholarship Trust Plan (CST) je napravio spisak poslova, potencijalno mogućih za 15 godina. Tehnologija će se, kao i sada, razvijati velikom brzinom i iznedriće sledeća zanimanja:

Nostalgičar će biti dizajner enterijera, pomagaće da ljudi dizajniraju prostor uređen  po uzoru na eks-decenije.

Telehirurg će operisati na daljinu, uz pomoć robotskih ruku, fizički udaljenih od hirurga. On će imati i povratne senzore kako bi znao šta pacijenti osećaju. Na ovaj način, telehirurzi će obavljati operacije i na ljudima hiljadama kilometara udaljenim od njih.

skpr01-velika

Čuvar prirode će biti zaslužan za rušenje zidova i vraćanje prirode na zabertonirana mesta. Čuvaće prirodu, divljač i poljoprivredu.

Dizajner smeća će reciklirati đubre tako što će stvarati sve više novih i još kvalitetnijih stvari. Dizajneri smeća će se postarati da ovakvi pokušaji “kvalitetnog recikliranja” budu efikasni i uspešni.

4

Eksperti za jednostavnost će biti stručnjaci za povećanje efikasnosti u obavljanju poslova zaposlenih, tako da zaposleni to čine na najjednostavniji mogući način. Od 15 administrativnih koraka koje zaposleni moraju da izvrše u budućnosti, oni će vršiti samo tri.

Zdravstveni navigator će pružiti pacijentima i njihovim porodicama bolji pristup informacijama u vezi sa procedurama i papirologijom u zdravstvu, ali i podršku onima koji se bore sa teškim bolestima, kao i porodicama koje istovremeno preživljavaju teške trenutke.

6

Terapeut za kraj života će pripremati ljude za poslednju fazu života. On će usmeravati ljude kako da koriste svoje vreme u toj fazi, kako da planiraju i mirno prihvate činjenicu šta ih čeka.

7

Dizajner logičkih igrica će osmišljavati igrice koje će ljudima unapređivati određene veštine. On će kombinovati igru sa svakodnevnim aktivnostima, događajima, uslugama i proizvodima. Takođe, u saradnji sa lekarima, on će dizajnirati igre koje pomažu ljudima da prevaziđu razlčite stresove.

8

Savetnik za robote: Kada roboti počnu da predstavljaju važne mašine u našim životima, imućniji pojedinci će prvi imati njih da ih odmene kao sluge ili staratelji. Savetnici za robote će savetovati osobe koje su poželele da kupe robota, kako bi se odlučili za onog koji bi im najviše odgovarao.

9

Medijski di-džejevi će biti kombinacija DJ-a i VJ-a, koji će kombinovati različite medije kako bi korisnicima dali novo iskustvo. Oni će učestvovati u marketinškim kampanjama, obrazovanju i sl.

10

Izvor za tekst: mashable.com

Izvor za slike: wikimedia commons