Istorija, magistra vitae est, kako su imali običaj da kažu mudri Latini, odlučila je da se poigra, te da nam sve do današnjih dana ne pruži odgovor na pitanje, da li je hrabri kralj Artur, koji je izvukao mač iz kamena, odista postojao, ili je to samo plod bogate i plodne mašte velškog hroničara Nenijea (Nennius). Moglovito i nejasno. Tako bismo najbolje opisali potragu za bilo kakvim dokazom da je ovaj veliki monarh uopšte postojao. Pozivamo vas da nam se pridružite u avanturi i saznate 10 rariteta o Arturu, legend i kralju.

 

miran_dok_je_britanija_mirna

Foto: Olly Writes

Jedna od brojnih legendi, koja je povezana sa kraljem Arturom, kaže da će hrabri kralj počivati mirno, sve dok je Britanija u miru, a da će se probuditi da je odbrani kada stranci pokušaju da izvrše invaziju.

 

okrugli_sto

Foto: Chairry Home

“Arturijanski” svet prepoznaje se po čuvenom okruglom stolu, za koji su sedali najhrabriji Arturovi vitezovi. Po predanju, tražio je das to bude okrugao, bez istaknutih mesta, kako bi se svi koji sede za njim osećali podjednako važnim.

Nenius_hroničar

Foto: bodley30.bodley.ox.ac.uk

 

Hroničar Nenije (Nennius) naveo je listu od čak 20 bitki u kojima je sudelovao Artur. Međutim, ono što ovaj podatak dovodi u sumnju jeste činjenica da su bitke popisane iz stare velške poezije i das u se odvijale u različitim vremenima, a i na različitim lokacijama, što dovodi u sumnju da bi jedan čovek mogao da učestvuje u svim tim bitkama.

 

mitoloska_licnost

Foto: Pinterest

Interesantno je to da, iako postoji velika mogućnost da je kralj Artur u potpunosti izmišljena ličnost, u vekovima koji su dolazili, snaga ovog mitološkog lika je samo rasla a priča o njemu se granala i postajala sve punija i maštovitija, što je slučaj i danas, 16 vekova nakon njegovog navodnog rođenja .

 

merlin_osmislio_turnir

Foto: pcwallart.com

Nakon smrti kralja Utera, vitezovi su poverili Merlinu zadatak da pronađe novog kralja. Nakon razmišljanja kako da nametne Artura, osmislio je turnir u vađenju mača iz kamena, za koji su se prijavili vitezovi iz cele zemlje, a on je bio zamišljen tako da samo Artur može da ga izvuče što se i desilo.

 

artur_i_merlin

Foto: Pinterest

Zbog počinjenog greha i haosa koji je nastao zbog preljube, čarobnjak kralja Utera, po imenu Merlin, uzeo je Artura i poslao ga na selo, gde je bio odgajan u tajnosti, sve do svoje 15-e godine.

 

arturov_otac

Foto: Pinterest

Po predanju, bio je vanbračni sin tada aktuelnog kralja Britanije Jutera Pendragona (Uther Pendragon) i lejdi Igrejn (Igraine), koja je bila zakonita supruga kornvolskog vojvode Gorloa (Gorlois of Cornwall).  

 

artur_i_gvenivir

Foto: Pinterest

U pričama o Arturu, govori se o njegovoj jedinoj i najvećoj ljubavi, lejdi Ginevri (ponegde se prevodi i kao Gvenivir) “najlepšoj u celoj Britaniji”, koju je namerio da oženi. Ipak, da ne bude sve kao u bajci, postarao se Merlin, koji mu je predskazao tragediju vezanu za nju. Artur je to odlučio da ignoriše, ali njegova odabranica nije uspela da mu podari naslednika, a i vremenom se zaljubila u njegovog najboljeg viteza, ser Lanselota.

vratio_mac

Foto: Pinterest

Artur, koga nisus vi vitezovi prihvatili, jednom prilikom, očajan je lutao po obali, pokušavajući da nađe neko rešenje. Neočekivano, ugledao je na jednom mestu ruku koja viri iz vode i drži predivan, veliki mač. Bila je to ruka Gospe iz jezera, koja je držala fascinantni Ekskalibur.

 

artur_i_mordred

Foto: Cameron’s Mythology Blog – WordPress.com

U teškoj bici u kojoj je uspeo da porazi i ubije svog neprijatelja i izdajnika Mordreda, Artur je pretrpeo teške povrede. Bilo mu je jasno da, ukoliko ostane, nema velike šanse da preživi, pa je doneo odluku da Ekskalibur vrati Gospi iz jezera, nakon čega se popeo na magični čamac, koji ga je odveo na mitsko ostrvo Avalon. Poslednje što je, kako legenda kaže, Artur poručio je da ide u Avalon da zaleči rane, te da će se jednog dana ipak vratiti.

Naslovna fotografija: Pinterest