Visoki šiljasti šešir sa širokim obodom i gotovo do poda dugačka bela brada. Magični štapić, koji proizvodi mnogo dobre magije, mudrost i promućurnost. Eto, to je legendarni i mitski čarobnjak Merlin, koji je uvek bio uz kralja Artura. Ali, na čemu je utemeljena legenda o jednom o najvećih dobrih magova? Da li je Merlin zaista postojao, ili je on samo imaginacija nekog vremena koje j odavno prošlo? Odgovor na ova pitanja, kao i pregršt zanimljivih podataka možete pronaći u produžetku.

 

mirdin

Da se razumemo, ne postoji ni jedan istorijski podatak koji bi sa sigurnošću potvrdio istinsko postojanje čarobnjaka Merlina, koji je savetovao velikog kralja Artura. Međutim, smatra se da je za inspiraciju ovog nesvakidašnjeg lika, koji je ovekovečen u knjigama i na filmskom platnu, poslužio vidovnjak Mirdin Emris (Myrdinn Emrys), koji se, nakon što je kralj Gundol pretrpeo poraz, povukao u šumu i od tada živeo kao pustinjak.

 

izgubio_porodicu

Legende tvrde da je mogao da menja svoj oblik kako god je hteo, te da je mogao da se pretvori u bilo koje dobro živo biće, ali istovremeno je bio i državnik, kraljev savetnik. Neke legende sežu dublje od drugih, pa tvrde da je Merlinov otac bio demon, koji je silovao njegovu majku, za koju se tvrdi da je bila kraljevskog porekla.

 

kontraverzna_licnost

Smatra se da je u ranoj mladosti izgubio porodicu, te da se u čarobnjaka pretvorio gušeći se u silnoj patnji. Kada je u potpunosti ovladao svojim moćima, koje su mu služile da pomaže drugima, a koje je dobio kao kompenzaciju za bol koji je pretrpeo, smatralo se da možed da se, po sopstvenoj želji transportuje na bilo koje mesto na planeti, čim to poželi.

 

prorocanstva

Foto: cindyopenhouse.blogspot.com

U opusu svojih moći, imao je i sposobnost da predviđa vremenske prilike, događaje, kao i prirodne promene, a takođe, imao je sposobnost da kazuje proročanstva, koja su se, naravno, ispunjavala.

 

merlin_crtani

Foto: www.escritopara.es

Popularni dugometražni crtani film, koji je izašao iz produkcije Volta Diznija (Walt Disney), pod nazivom „Mač u kamenu“ (The Sword in to the Stone) iz 1963. godine, predstavio je Merlina kao dobrog čarobnjaka koji je pratio velikog kralja Artura od njegovog samog detinjstva.

 

merlin_i_artur

Foto: Pinterest

Tokom godina, pesnici su opevavali Merlinovo mentorstvo nad Arturom. Ipak, drugi deo pesnika toga doba, nikada Merlina nije ni pominjao. Među onima koji su ga opevavali, bilo ih je koji su ga spominjali kao zlu figuru, a drugi su ga opet, favorizovali kao plemenitog i mudrog.

 

merlin_i_sova

Foto: Pinterest

Verni pratilac ovoj kontraverznoj ličnosti Srednjeg veka, bila je mudra i obrazovana sova, sa kojom je često delio misli i nedoumice.

 

govorio_sa_zivotinjama

Foto: The Test Blog for Blogger and Gadgets

Priče i bajke su ga predstavile kao starca, koji je bez muke govorio sa životinjama i spravljao lekovite napitke.

 

dablin

Foto: Pinterest

Zanimljivo je reći da se ime čarobnjaka Merlina nalazi u „online“ spisku poznatih stanovnika grada Dablina (Dublin).

tajno_ga_odgajao

Pripovedanje kaže, da je Merlin odlučio da Artur odrasta u hraniteljskoj porodici, jer je potekao iz neprimerene veze britanskog vladara i supruge kornvolskog vojvode. Kako bi ga doveo na presto, sam Merlin je, kako kažu, organizovao takmičenje u izvlačenju mača iz kamena, u kome je, evidentno pobedio Artur, kome je čarobnjak predvideo nesreću sa ledi Ginevrom, Arturovom velikom ljubavlju, koja nije mogla da mu podari naslednike.

Naslovna fotografija: WallpaperSafari