Kada se nađete na mestu poput ovoga, pomislite da ste sva svetska čuda videli. Osećaj koji se slabo da opisati rečima. Ovo čudo arhitekture, podignuto je na samoj ivici litice koja se zove Aurora, 40 metara iznad nivoa mora. Nalazi se u malom banjskom mestu Gaspra, između Jalte i Alupke, na kontroverznom ostrvu Krim. Dvorac je izgrađen po uzoru na zamisao Alekseja Šervuda, sina velikog arhitekte koji je dizao poznate građevine na Crvenom trgu u Moskvi, a arhitekta je bio Rus, koji je živeo u Londonu, po imenu Leonid Šervud.

 

lastino_gnezdo_1

Foto: raredelights.com

Moskovska trgovkinja, koja se prezivala Rahmanjinov, bila je na listi vlasnika ovog zdanja. Ona je odlučila da se drvena kuća koja je bila na tom mestu sruši, te da se podigne zamak, kome je ona sama dala naziv „Lastino gnezdo“.

Swallows-Nest-Castle-in-Ukraine-5

Foto: raredelights.com

Ovaj majušni zamak, često je menjao vlasnike, a među njima je bio i mag naftne industrije Štajngajl, koga je iz temelja obnovio 1912. godine. Nakon Nemca, vlasnički list ovog zdanja je preuzeo moskovski trgovac, koji je ovde otvorio restoran.

 

zamak_2

Foto: hotelroomsearch.net

Od prostorija poseduje predsoblje, gostinjsku sobu i stepenište u prizemlju i dve spavaće sobe na spratu. Dvorac se pruža 20 metara u dužinu i oko 10 u širinu. 

 

novcic

Poznata građevina se našla i na ukrajinskoj moneti (novčiću) Nacionalne ukrajinske banke, 2008. godine.

 

pogled_sa_terase

Foto: amazingplacesonearth.com

Ako tako možemo reći, najlepši deo zamka jeste velika terasa koja gleda na nemirne vode Crnog mora.

 

dobro_izgradjen

Foto: castles.com.ua

Da je sagrađen kvalitetno, a ne samo lepo, govori podatak da je zamak preživeo snažan zemljotres od 7 stepena po Rihterovoj skali, koji je pogodio Jaltu davne 1927. godine, kao jedina građevina bez oštećenja.

 

prva_pica

Foto: panoramio.com

Prva italijanska pica (pizza) koja je izašla iz pećnice na Krimu, napravljena je u kuhinji ovog dvorca, odnosno tadašnjeg restorana, koji je bio smešten u prostorijama dvora. O ovom kulinarskom događaju izvestio je i Dnevnik državne televizije.

 

evgenij_botkin

Jedno vreme, dvorac je bio u vlasništvu i glavnog lekara carske porodice Romanov, Evgenija Botkina.

 

po_uzoru

Foto: angelfire.com

Dvorac je nastao po uzoru na gorostasne zamkove, kao što su poznati bajkoviti „Nojšvajnštajn“ (Neuschwanstein) u Nemačkoj i „Belem“ (Belem), toranj u Portugaliji.

 

unutrasnjost

Foto: forum.skyscraperpage.com

Enterijer dvorca, na čijoj terasi kada stojite, imate osećaj kao da ste dotakli sam vrh sveta, pretežno je ukrašen drvetom, ili je oslikan.

Naslovna fotografija: One For The Road