Prefinjena, tako krhka, a opet, tako snažna i moćna. Njeno veličanstvo violina, nastala je, kako se smatra tokom XVI veka, da bi joj bilo potrebno još naredna dva, da bi se razvila do perfekcije. Kao instrument sa najvišim tonom, zauzela je jedno od vodećih mesta u klasičnoj, a i narodnoj muzici civilizacije Zapada.

 

andrea_amati

Foto: youtube

Smatra se da je prvu violinu, u obliku kakav nam je danas poznat, konstruisao isti čovek koji je kontruisao i lautu, Andrea Amati.

 

170_kalorija

Foto: Wallpaper Abyss – Alpha Coders

Sviranje violine iziskuje gubljenje oko 170 kalorija u roku od sat vremena.

Ako ste mislili da je jednostavno napraviti violinu, pogrešili ste. U proseku potrebno je oko 70 drvenih delova da bi se sačinio drveni okvir.

 

ajnstajn

„Sto, stolica, činija sa voćem i violina, šta čoveku još treba da bude srećan“, izjavio je jednom prilikom čuveni Albert Ajnštajn (Alberth Einstein).

 

garneri

Foto: www.violini-villa.com

Violina koju je napravio poznati Garneri (Guarneri), predaleke 1741. godine, smatra se najskupljom violinom na svetu, koja je prodata za vrtoglavih 16 miliona američkih dolara, odnosno 10 miliona funti, 2013. godine. Njen značaj je, između ostalog i u tome što je na njoj svirao i neprikosnoveni Jehudi Menuhin (Yehudi Menuhin).

 

violina_iznutra

Kao i većina ostalih žičanih instrumenata, violina je iznutra šuplja, kako bi zvuk mogao da vibrira iznutra, te da ponudi kvalitetniji i puniji zvuk. 

(Foto: borda – DeviantArt)

 

smreka

Foto: koval.hr

Drvo koje se pretežno koristi u izradi ovog fantastičnog instrumenta je ili javor ili smreka.

 

obe_strane_mozga

Foto: Bebrainfit.com

Nauka kaže da ljudi koji sviraju violinu imaju veći procenat istovremene upotrebe obe strane mozga podjednako, što je fascinantan podatak, ako uzmemo u obzir da je uglavnom jedna strana mozga razvijenija na uštrb druge.

 

za_siromahe

Mada se pre smatrao za instrument koji su svirali pripadnici niže društvene klase, danas se smatra prestižnim instrumentom, koji nije ni najmanje lako savladati.

 

vitula

Foto: www.mrqsmusic.com

Ime ovog instrumenta potiče od srednjevekovne latinske reči -vitula-, što u prevodu znači žičani instrument.

 

Naslovna fotografija: Wallpaper Vortex