Jedan od najurnebesnijih filmova koji je ikada snimljen na ovim prostorima. Ko god ga je pogledao prvi put, pogledao ga je i sto prvi put, sa istim uživanjem, praćen uvek gromoglasnim smehom. Neprolazne replike, glumačka postava prepuna prirodnih talenata i recept za neponovljivi uspeh je tu, u trajanju od 92 minuta.

 

olja_i_maks

Jedna od antologijskih scena je ona u kojoj služavka porodice Topalović, Olja, koju tumači glumica Melita Bihali, kupa najstarijeg preostalog Topalovića, Maksimilijana, koga je maestralno odigrao slavni Mića Tomić. Kao što je poznato, on nju uspeva da uvuče u kadu i pocepa joj bluzu, ali ono što je zanimljivo je to da glumica nije imala predstavu da će se scena tako odigrati. Zbog autentičnosti njene reakcije i samog filma, nije joj rečeno da će se i ona okupati. (Foto: www.blic.rs)

 

maratonci_naslovna

Foto: Kafenisanje.rs

Film je pobrao i brojne međunarodne nagrade. U Montrealu je dobio specijalnu nagradu žirija, u Marseju prvu nagradu za scenario, a u Briselu, nagradu za film.

sukob_na_balkanski_nacin

Foto: Sinemanija

Ako govorimo o vanvremenskom sukobu porodice Topalović i Bilija Pitona, fraza koja ga najbolje opisuje je – američki gangsteraj, ali na balkanski način-.

 

panelija_i_ostali

Foto: uziceoglasnatabla.com

Originalni scenario za pozorišnu predstavu pod istim nazivom, podrazumevao je sve Topaloviće kao i na filmu, a redosled godina izgledao je ovako: Pantelija je u trenutku smrti imao 150, njegov sin Maksimilijan 126, zatim Aksentije 102, Milutin 79, čuveni Laki 44 i poslednji u koloni Mirko, 24. To znači da su 6 članova porodice, koja je pružala pogrebničke usluge zajedno imali 525 godina!

 

kuca

Foto: Mondo

Kuća u kojoj su živeli i radili Topalovići, nalazi se u centru Beograda, na Kosančićevom vencu, na samom uglu Zidarske i Srebreničke ulice. Kuća je danas u jezivo lošem stanju zbog sporenja zaštićenih stanara, i novih vlasnika, koji ne dozvoljavaju popravku trošne kuće.

 

predstava

Foto: beopopust.rs

Pored filma, maratonci su trčali svoj počasni krug u brojnim pozorišnim predstavama, mjuziklu, ali i u formi stripa, pa je tako 2013. godine na 128 tabli nastao i strip o najpoznatijoj porodici koja se bavila pogrebničkim uslugama.

 

skrivena poruka

Foto: Novosti

Zanimljiv je podatak da ova urnebesna komedija nosi i jednu prikrivenu poruku. Naime, film je predstavljen kao kritika upućena tadašnjem društvu i vladajućem sistemu. Tvorac filma, doživljavao je tadašnju vlast kao neko pogrebno preduzeće, a čelnike države kao doživotne vladare, koji nemaju nameru da odu. Konačno pošto začetnik posla umire (Pantelija je predstavljen kao ekvivalent Josipu Brozu), naslednici se svađaju, prisvajaju imovinu i radi ko šta hoće. Po rečima Kovačevića, bolji prikaz se nije mogao dati.

 

izbacene_scene

Foto: Kurir

Među izbačenim scenama, bila je i jedna koja je trebala da služavku Topalovića predstavi i kao -ženu za sve-, a ne samo kao kućnu pomoćnicu. Dakle reditelj je osmislio scenu, po kojoj Laki Topalović ulazi u sobu i zabezeknuto uzvikne: „Šta to radiš, večeras je moj red“, kada shvati da je njegov otac, Aksentije Topalović sa Oljom u krevetu. Scena nije uvrštena u film zbog sukoba glumice i kamermana.

lokacije

Foto: Sinemanija

Osim strogog centra grada, film je sniman na još nekoliko lokacija. Kuća Bilija Pitona, u koju je odlazio Mirko Topalović i prilikom svakog odlaska rušio kapiju kolima bila je na Topčideru. Mesto na kome Laki pregazi kolima gospodina Rajkovića je Pionirska ulica na Košutnjaku, a konačni sukob Bilija i Topalovića odigrao se u Pančevu.

 

djenka

Foto: YouTube

Bora Todorović je dao doprinos ovom filmskom spektaklu, likom Đenke, za kojim je uzdisala Kristina, koju je po Lakijevom nalogu trebao da odvoji od Mirka, ali i da je natera da snimi erotski film, što bi ga proslavilo. Inspiraciju za ovaj kompleksni lik, koji je ujedno i spona i prepreka među svima, reditelj je pronašao u Kosti Novakoviću, predratnom snimatelju i stručnjaku za erotski film toga doba.

Naslovna fotografija: MAXtv – Tportal