Jedna od retkih serija koja je nastala u turbulentnim devedesetim godinama prošlog veka, a da ipak ne nosi breme tog vremena. Koncept, ideja, likovi, scenografija, sve zajedno je učinilo da “Otvorena vrata” postanu jedan lepši i vedriji simbol ovog doba. Vesna Trivalić, Lane Gutović, Bogdan Diklić, samo su od nekih brilijantnih imena koji su udahnuli život Katarini, Dragoslavu i Bati. Odlučili smo da se ovom prilikom podsetimo još nekih zbog kojih je ova serija postala to što jeste.

Foto: musicamoviles.com

Foto: musicamoviles.com

Angelina Savić, komšinica bez koje ni jedna čorba u porodici Anđelić nije mogla da se zaprži pošteno, ali i bez koje ništa ne bi bilo kao što je bilo. Naravno, maestralna diva, Olivera Marković.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Ujka Toma, uvek zajedljiv i raspoložen da nasekira Katarinu vezano za nasledstvo stana. Nema boljeg ujka Tome od Vlaste Velisavljevića.

Foto: blacksheep.rs

Foto: blacksheep.rs

Najlepši dragulj “Otvvorenih vrata”, neočekivana ćerka, Ana Anđelić, simbol mladalačkog buntovništva devedesetih i ko drugi nego prelepa Bojana Maljević.

Foto: blacksheep.rs

Foto: blacksheep.rs

“Debeli i debeli”, kako ih je Milica zvala, Josif Tatić i Goran Daničić, definitivno su ostali upamćeni po svom kratkom dijalogu:

-“Stevane!”

-“Stojane, stvarno”…

Foto: vecernji.hr

Foto: vecernji.hr

Dragoslavljeva majka Kristina, od koje nikome u kući Anđelića nije bilo svejedno. Maestralna, uostalom kao i uvek, Mira Stupica.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

“Mali privrednik sa Čubure, otac dvoje maloletne dece”, Dragoslav Jakovljević, čuburski srcelomac i Katarinina najveća ljubav. Naravno, kultni Milan Lane Gutović.

Foto: mojtv.net

Foto: mojtv.net

Katarinin brat, Vojkanov i Miličin ujak, Anin otac. Bez Bogdana Diklića u ulozi Svetislava Bate Anđelića, ova serija ne bi bila “to to”.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Tada tek mladi glumac u povoju, Nikola Đuričko je izneo ulogu Vojkana Voje Jakovljevića, koju, kako se bar nama čini, niko ne bi bolje izneo.

Foto: imdb.com

Foto: imdb.com

Mozak njihove porodične operacije, dokaz da umetnik jedino može da stvori umetničko delo, bistrica zadojena opozicionim duhom, mala Milica koju je tumačila Sofija Jović, svakako je bila jedan od najomiljenijih likova.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

I za kraj, ona. Umetnost, ili umetnica. Žila kucavica ovog televizijskog projekta, lik Katarine Anđelić nedvosmsisleno je obeležio karijeru Vesne Trivalić, o čijem talentu je svaka reč suvišna.

Naslovna fotografija: B92 Blog