Iako su to izmišljeni likovi koji ne postoje, decenijama nas zasmejavaju svojim smešnim gegovima, replikama i postupcima. Citiramo ih u najrazličitijim situacijama i uvek ponovo puštamo filmove u kojima su oni glavni protagonisti, unapred izgovaramo legendarne rečenice i uvek se sa istim žarom smejemo. Srpska kinematografija je prepuna likova koji su sada već ušli u legendu, a mi smo odabrali neke od njih da ih se sa zadovoljstvom prisetimo, pogotovo onih, koji više nisu među nama. Garantujemo vam smeh i dobre uspomene, pridružite nam se!

Foto: off.net.mk

Foto: off.net.mk

Danilo Bata Stojković, bard domaćeg glumišta, blistao je sve sjajnije i sjajnije, u svakoj ulozi tokom svoje duge karijere. Mi smo se jedva nekako odlučili za njegovog Iliju Čvorovića u urnebesnom filmu “Balkanski špijun”.

Foto: mojtv.net

Foto: mojtv.net

Iz mora njegovih zaista perfektnih uloga izvukli smo jednu od, kako se nama čini, neponovljivih. Ko bi vernije, a na dobro poznati, balkanski, komičniji način predstavio jednu istorijsku ličnost ovakvog kalibra, nego upravo Nikola Kojo.

 

Foto: wn.com

Foto: wn.com

Drug Raja, iz filma “Tito i ja” samo je jedna u nizu onih, zbog kojih smo se tokom celog filma držači za stomak od smeha. Neponovljivi Lazar.

 

Foto: sr.bolji-zivot.wikia.com

Foto: sr.bolji-zivot.wikia.com

Ah da, na red je došao i Marko Nikolić i njegov Giga Moravac, koji je vazda, iz epizode u epizodu tragao za svojim Boljim životom.

 

Foto: sinemanija.com

Foto: sinemanija.com

Žena kojoj se nije dopalo da je zameni ton film, plivačica, legendarna Kristina, koja kao da je osmišljena da je izvede maestralna Seka Sabljić. 

 

Foto: tvprogram.rs

Foto: tvprogram.rs

Lik majora Državne bezbednosti Luke Labana, svakako je Borina uloga u kojoj je pomerio granice, kako dobre komedije, tako i same glume.

 

Foto: secanja.com

Foto: secanja.com

Možemo li ikako opisati Radovana III i Zorana Radmilovića u toj ulozi a da ne koristimo prideve koji su toliko puta do sada iskorišćeni? Jednostavno, virtuoz na daskama koje su mu život značile.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Jedan od najpoznatijih filmskih dvojaca, Jing i Jang srpske realnosti, Dimitrije Pantić i Srećko Šojić. Kako Nikoli Simiću, tako i Milanu Lanetu Gutoviću, ove uloge su obeležile karijere i donele im veliku slavu.

Foto: kurir.rs

Foto: kurir.rs

Bez ikakve dileme, najveći akcioni heroj srpskog filma, koji je između ostalog odbranio i Sarajevo, Bata Živojinović, u ratnom ruhu hrabrog Valtera, po kome ga je svet prepoznao.

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Stigli smo i do njega, majstora svog zanata. Her Žika Pavlović čuvao je i uvećavao svoju dinastiju tokom svih 10 nastavaka jedne od najvećih komedija sa naših prostora. Životna uloga Dragomira Bojanića Gidre.

 

Naslovna fotografija:  Sinemanija