Ima nešto magično u hodanju pod krošnjama drveća. Spokoj koji se tada oseća, ne može se porediti sa šetnjom kroz senke visokih zgrada nekog grada. Pogledajte najlepše prirodne tunele na svetu. Neki su se samostalno formirali, druge je formirao čovek, no, svi su apsolutno prekrasni.

 1. Mračni tunel u Severnoj Irskoj: Ovu lepu aveniju od bukovih stabala su u 18. veku zasadili članovi porodice Stjuart, jer su želeli da impresioniraju posetioce koji bi se tuda kretali ka njihovom domu. Danas je ovo mesto turistička atrakcija, a postoji i legenda da je ukleto u sumrak, kada se pojavljuje duh Grej Lejdi.

1_mracni_tunel_u_severnoj_irskoj

 1. Ulica u Bonu u Nemačkoj procveta svakog proleća, kada se stvori roze kupola koja traje samo 2 do 3 nedelje. A kada latice padnu na zemlju, podsećaju na sneg roze boje.

2_ulica_u_bonu

 1. Cvetni Visterija tunel u Japanu: U gradu Kitakiušu postoji cvetni tunel sastavljen od 150 biljaka cveta Visterija. Najbolje vreme za posetu je od aprila do sredine maja, jer su tada biljke u punom cvatu. Zaista je nadrealno iskustvo hodanje ispod ovih divnih, šarenih visećih cvetova.

3_cvetni_tunel_visterija_japan

 1. Aleja hrastova duž reke Misisipi u Luzijani: Ova aleja se sastoji od dvostrukog reda hrastova. Dugačka je 800 metara, a hod ispod njene “nadstrešnice” je spektakularan.

4_aleja_hrastova

 1. Jakaranda tunel u Južnoj Africi postoji više od 100 godina i poznata je turistička atrakcija. Čovek je sam zasadio jakaranda stabla, i to oko 70000 njih. Ovim tunelom je najlepša šetnja u oktobru, kada je drveće u punom cvatu.

5_jakaranda_tunel

 1. Tunel ljubavi u Ukrajini je deo železničke pruge koja vodi ka fabrici ploča, a dugačka je 2.9 milja. Pruga je poznata zbog prirodnog tunela koji je stvorilo drveće, a prolazak tom deonicom je poput sna. Legenda kaže da svako ko poseti ovaj tunel ljubavi treba da zamisli želju, pa će mu se ona i ostvariti.

6_tunel_ljubavi_u_ukrajni

 1. Put bambusa u Kjotu: U turističkoj regiji Arašijama u Kjotu popularna je šuma od bambusa koja se zove Sagano. Šumu preseca put, pa posetioci mogu šetati kroz redove bambusa sa leve i desne strane. Ovde se turisti, s razlogom, najčešće fotografišu.

7_put_bambusa_u_kjotu

 1. Ulicu u Porto Alegre-u u Brazilu je pisac Pedro Nuno Teikeria Santos proglasio najlepšom na svetu, a jasno je i zašto. Oivičena je sa preko 100 prelepih stabala biljke Tupuan. Stabla su toliko visoka da neka dosežu do 7. sprata susednih zgrada.

8_ulica_porto_alegre

 1. Sakura tunel u Japanu: Stabla trešnje, dok su u cvatu, formiraju veličanstveni tunel roze boje. U dodiru sa noćnom svetlošću roze boja zrači i preslikava na sve što je u tunelu, pa je atmosfera nalik na bajku.

9_sakura_tunel

 1. Tunel od drveća u Holandiji se sastoji od izrazito visokog drveća i apsolutno je magičan za šetnju.

tunel_od_drveca_u_holandiji

 1. Put do vetrenjača u Saseksu u Engleskoj izgleda toliko nestvarno da praktično može da bude mesto za bajke braće Grim.

tunel_od_vetrenjaca

Fotografije: http://www.earthporm.com/