Oj Srbijo međ’ šljivama, međ’ klasjem i njivama… Nismo se potrudili da naučimo ostatak pesme, ali smo zato uradili nešto mnogo bolje. Krenuli smo uzduž i popreko naše zemlje u potrazi za mestima sa zanimljivim imenima. Kada smo polazili verovali smo da ćemo se dobro zabaviti, ali put se zapravo pretvorio u pravi urnebes. Pojedina mesta ne samo da imaju smešna imena, već je gotovo neverovatno da je iko kumovao takvim nazivima. Unapred se izvinjavamo ako se neko iz narednih 10 pomenutih mesta uvredi, ali upravo ta mesta su dokaz koliko je srpski narod, pa i srpski rečnik bogat i šarenolik.

 

Foto: psu.ru

Foto: psu.ru

Mozgovo. Da, dobro ste pročitali, Mozgovo, i nalazi se 17 kilometara od Aleksinca. Zašto je mesto dobilo baš ovakvo ime, istini na volju, zaista ne znamo, ali se pripoveda da njegovi stanovnici prave idealan kozji sir.

 

Foto: forum.bjbikers.com

Foto: forum.bjbikers.com

Ba. Kratko i jasno, nadomak Banje Vrujci, pod obroncima planine Rajac. Osim čudnog imena, ovo selo sa nešto manje od 500 stanovnika ne krije nikakvu misterioznu tajnu.

 

Foto: 101cvet.blogspot.com

Foto: 101cvet.blogspot.com

Visibaba. Ne cvetić, već mesto u blizini Požege. Po čemu je dobilo naziv niko tačno ne ume da objasni, a nama ostaje da se nadamo da nije dobilo po nekoj baki koja je visila. Inače, stanovnici Visibabe su poznati po tome što svoju stoku čuvaju i nadgledaju putem kamera i senzora. Pa vi vidite…

 

Foto: dominomagazin.com

Foto: dominomagazin.com

Svinjarevo. Ako se zaputite put Svinjareva, a krećete iz Beograda, trebaće vam svega satak vremena vožnje.

 

Foto: realitica.com

Foto: realitica.com

Zabava. Na obroncima Povlena i Maljena, u blizini Kosjerića nalazi se mesto Zabava, za koje se veruje da je dobilo ime po lokalnoj rečici koja se zove Zabavica. Zabavno, u svakom slučaju.

 

Foto: sr-rs.facebook.com

Foto: sr-rs.facebook.com

Vrmdža. Da probamo slovo po slovo: V r m dž a. Nismo ni mi verovali, ali eto, Vrmdža se nalazi na samo 3 kilometra od Sokobanje.

 

Foto: nona.net

Foto: nona.net

Zlokuće. Ko je kumovao imenu nismo sigurni, neki izvori tvrde da je selo dobilo ime još u doba Turaka, ali je 1993. godine preimenovano u Aleksandrovac. Gospodski, nema šta.

 

Foto: daibau.rs

Foto: daibau.rs

Zloćudovo. Eto, tek toliko da Zlokuće ne budu usamljene… Kada sa autoputa skrenete na magistralni put za Leskovac u nekom trenutku se pojavi tabla sa strelicom koja pokazuje na Zloćudovo.

 

Foto: dominomagazin.com

Foto: dominomagazin.com

Trudelj. Nalazi se na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Istorijat mesta kaže da je ime nastalo zbog brojnih trudnih žena koje su iz ovog mosta učestvovale u zidanju Ostrovice.

 

Foto: serbianoutdoor.com

Foto: serbianoutdoor.com

Brnjica. Ne, nije povodac za psa sa korpom, več mesto u blizini Golupca na Dunavu.