Jubilarni 30. „Beogradski maraton“ biće održan u subotu, 22. aprila. Za ovih 30 godina pali su mnogobrojni rekordi, kako u brzini, tako i u broju učesnika; nekih „kriznih“ godina nije bilo zvaničnog takmičenja; nekoliko puta se menjala trasa; jednom je maraton održan i u drugom terminu, ali je najvažnije da je svaki put iz Beograda u svet odlazila predivna slika ulica prepunih trkača i rekreativaca.

Evo nekih zanimljivih činjenica o „Beogradskom maratonu“.

Prvi „Beogradski maraton” je održan 1988. godine na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda. Staza je bila – ni maratonska i polumaratonska (dužine 23 km), a učestvovali su samo domaći takmičari.

Djoko Vjestica

Na slici: Đoko Vještica i Milovan Ilić-Minimaks

 

Sledeće godine je isti tim organizovao trku koja je bila dvostruko duža (46,7 km), a prvi put je učestvovalo i nekoliko takmičara iz inostranstva.

Godine 1990. organizaciju maratona preuzima JSD “Partizan”. Trasirana je i izmerena nova staza za koju je dobijen sertifikat. „Beogradski maraton” je postao član AIMS, a u Beograd dolaze takmičari iz petnaestak zemalja. Prvi oficijelni rekorderi staze postali su Kenijac Džozef Nzau sa 2:19,32 i Jugoslovenka Suzana Ćirić sa 2:45,09. Uz maratonsku trku u program su uvršteni polumaraton i „Trka zadovoljstva” na 5.000 m.

trka zadovoljstva

Na slici: Trka zadovoljstva na 5 km

Od 1992. godine organizaciju maratona je preduzeće Beogradski maraton d.o.o.

Decji

Na slici: Dečji maraton u Zološkom vrtu

Prvi “Dečiji maraton” je održan 1993. godine na Terazijama u centru grada. “Dečiji maraton” je posle dve godine preseljen u Beogradski zoološki vrt, a od tada u kvalifikacijama svake godine trči više od 20.000 najmlađih Beograđana. Ovog aprila deca će trčati nedelju dana posle “starijih” maratonaca, u subotu 29.aprila.

Rekord u muškoj konkurenciji 2006.godine postavio je kenijski atletičar Džafet Kosgei, koji je pretrčao 42 kilometra i 195 metara za dva sata, deset minuta i 54 sekunde

7

U ženskoj konkurenciji rekorederka je Rumunka Kristina Pomaku, sa vremenom 2:29,44.

1999. godine nije bilo takmičenja. Pod sloganom „Zaustavite rat – trčite svetom”, održan je prvi maraton na svetu u uslovima ratnog stanja. Bez poziva, u Beograd su došli trkači iz sedam zemalja, kao i mnogobrojni prijatelji ove priredbe iz inostranstva, pa je održana manifestaciona maratonska trka u kojoj je 39 maratonaca složno pretrčalo celu stazu ušavši zajedno u cilj visoko podignutih ruku. U „Trci zadovoljstva” učestvovalo je oko 15.000 trkača.

Promoteri Beogradskog maratona do sada su bili Karl Luis, Sergej Bubka, Bob Bimon, Havijer Sotomajor, Emil Zatopek, Marlen Oti, Lase Viren, Roze Mote, Majk Pauel

sotomajor

Na slici: Havijer Sotomajor

30. jubilarni „Beogradski maraton“ trčaće se, posle 27.godina, novom trasom. Učesnici maratonske i polumaratonske trke sa Novog Beograda će preći preko Mosta na Adi i odmah se vratiti na Novi Beograd. Na taj način gledaoci širom sveta, moći će da vide još jednu atrakciju glavnog grada Srbije.

Fotografije su preuzete sa sajtova www.novosti.rs (Đoko Vještica) i www.bgdmarathon.org