Često pitamo u kom grad se održava neki festival, svečanost, ili gde neko živi, ali vrlo retko se događalo da se zapitamo odakle baš takav naziv nekom gradu. U prošlosti, gradovi su po osnivanju, dobijali imena vojskovođa, svetaca, ili pak, neke reči koja je najbolje opisivala mesto gde je nastao taj grad. Isto tako, za neka imena se vezuju i legende i mitovi. Evo počemu su i po kome, neki od srpskih gradova dobili imena

 

Priština

Ne može se sa sigurnošću utvrditi kada je grad usvojio ovo ime, ali prvo pominjanje Prištine pod tim nazivom je zabeleženo u XIII veku. Verovanje kaže da je ime poteklo od bolesti “crni prišt”, od koje je oboleo i umro veći deo stanovništva i stoke.

pristina

Foto: turizamusrbiji.rs

 

Valjevo

Koren ovog imena je staroslovensko muško ime Valj. Čovek koji se ovako zvao imao je jednu drumsku kafanu, oko koje se vremenom razvilo naseljeno mesto, koje je nazvano po njemu. Druga tvrdnja je vezana za stari latinski naziv “vallis”, što znači dolina.

valjevo

Foto: Serbia.com

 

Čačak

Objašnjenje, zašto se Čačak zove baš Čačak, dao nam je sam Vuk Stefanović Karadžić, koji je, prilikom obilaska manastira tog kraja, 1820. godine, zapisao: „Govori se da je manastir Vavedenje gradio sveti Sava i njegov otac Simeon. Još se pripoveda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: „Eto, čačkam nešto“ i tako je ostalo ime Čačak. Ta crkva koja je više puta turčena i krštavana, stoji i danas i mnogo je veća i lepša od manastira ovčarskih”. 

čačak

Foto: cacak.org.rs

Bajina Bašta

Postoje različite tvrdnje o imenu ovog mesta, a najglasnija je ona koja kaže da je u doba Osmanlija, u tom mestu živeo Turčin po imenu Baja, koji je imao velike i lepe bašte, pa je stanovništvo usvojilo naziv mesta prema tome.

bajina_basta

Foto: Wikipedia; User:Ijelisavcic

 

Mladenovac

Legenda kaže da je bilo tri brata, koja su došla sa Kosova, par vekova pre Kosovskog boja i odlučila da se nastane u ovom kraju. Oni su se zvali Mladen, Vlajko i Rajko, pa su tako po njima nastali Mladenovac, Vlaška i Rajkovac.

mladenovac

Foto: YouTube

 

Prizren

Najverovatnije je ime dobio još u vremenu kada je grad činilo samo utvrđenje na brdu, sa koga se pružao pogled, pa se po starom glagolu “ozirati” što znači progledati ili “zren” , što je u prevodu pogled, rodio i naziv mesta.

prizren

Foto: Wikimedia Commons; User: Arbenllapashticaaa

 

Bečej

Postoji nekoliko teorija po kome je mesto u Bačkoj dobilo baš ovakvo ime. Prema prvom kazivanju, Bečej se nazvao po porodicama iz francuskog plemena Beš i Gregor (Beche) koje su došle u taj kraj u vreme uvođenja hrišćanstva kod Mađara i iodigrale značajnu ulogu u tome. Samo ime je, kako se dalje navodi, posledica pogrešnog izgovora prezimena Beche. Druga teorija, pak kaže, da je Bečej dobio ime po plemiću koji se zvao Bečeji Imre, a koji je navodno bio potomak plemena Beš i Gregor.

becej

Foto: tumagazin.rs

 

Leskovac

Predanje, po kome je grad dobio ime, kaže da se ispod brda u blizini grada nalazilo jezero, koje je u međuvremenu presušilo, pa na tom mestu nikla leska koja je počela da rađa lešnike.

leskovac

Foto: 1.bp.blogspot.com

Kragujevac

Prvo spominjanje ovog grada dogodilo se 1476. godine i to pod nazivom “Kragujfoča”, navodno po ptici kraguj, koja se tokom srednjeg veka koristila u lovu.

kragujevac

Foto: Serbia.com

 

Prokuplje

Ovo mesto dobilo je ime po Svetom Prokopiju, hrišćanskom mučeniku koji je živeo u doba Dioklecijana, rimskog cara. Crkveni zapisi kažu da su mošti ovog sveca 1386. godine, neposredno pred tursko zaposedanje Niša prenete u crkvu u Prokuplje, koja i danas nosi njegovo ime.

prokuplje

Foto: radanklaster.rs

Naslovna fotografija: WallpapersCraft