Nekrunisani kralj, dragulj prirode koji je u pojedinim delovima sveta pred istrebljenjem. Njegovo veličanstvo, tigar. Opisuje se i kao vrhunski predator i najveća živa mačka na svetu. Obožava vodu, te sa zadovoljstvom pliva i roni.  Početkom XIX veka, postojalo je oko 100.000 pripadnika ove porodice mačaka, dok se danas ta brojka dramatično smanjila zahvaljujući isključivo ljudskom faktoru, pa se u svetu broji svega između 5.0000 i 7.000 pripadnika ove vrste. Najugroženiji je južnokineski tigar, čija vrsta broji manje od 100 jedinki. Teže do 250 kilograma, a mogu da porastu i preko 3 metara u dužinu.

 

jedinstvene_sare

Foto: JSciMed Central – WordPress.com

Ono što tigrove odvaja od ostalih mačaka jeste jedinstveni način prepoznavanja. Svaki tigar ima raspored pruga po telu, koji je specifičan samo za njega, nešto poput ljudskog otiska prsta – ne postoje dva identična na svetu, pa tako ne postoje ni dva tigra sa istim rasporedom pruga.

 

medved_i_tigar

Ima dovoljno snage i hrabrosti da pođe u lov na divljač, koja je čak dva puta veća od njega samog. Prava je retkost, da se dogodi, da mu lovina pobegne.

 

samostalne_zivotinje

Foto: Carnivora

Tigrovi u zrelom dobu uglavnom vode samostalni život, ne dele svoj plen ni sa kim i u potpunosti provode vreme sami. Ovaj podatak se, naravno, odnosi na tigrove koji žive u svojim prirodnim staništima. (Foto: lookw.ru)

 

Čuveni Bengalski tigar, najveći u svojoj vrsti, prilikom samo jednog obroka, može da pojede plen koji teži 21 kilogram, što i ne čudi ako uzmemo u obzir njegove impozantne telesne karakteristike.

 

tigar_i_covek

Foto: www.naturaltopwonders.com

Većina mačaka svoju sreću i zadovoljstvo iskazuju predenjem. Tigrovi nemaju tu sposobnost, ali zato oni svojim ponašanjem stavljaju do znanja kada se osećaju spokojno i srećno. Nije retkost videti tigrove u zatočeništvu kako „grle“ svojim gigantskim šapama ljude koji ih čuvaju i hrane.

 

raritet

Foto: Imgur

Beli tigrovi se mogu svrstati u retku pojavu i bez izuzetka svi imaju plave oči, dok sve ostale vrste tigrova imaju žute oči, zbog gena koji je povezan sa belom bojom krzna. 2009. godine, dogodio se izuzetak, da mladunče dva bela bengalska tigra, bude rođeno bez pruga. Smatra se da u svetu postoji samo 20 jedinki ove vrste.

skakaci

Foto: Animal Wallpapers – Desktop Nexus

Neverovatan podatak kaže, da je u proseku, tigar u stanju da preskoči distancu od 6 do 8 metara, a da u visinu može da skoči i više od 5 metara, naravno, sve u zavisnosti od svoje veličine i težine.

liger

Foto: YouTube

 

Ono što priroda nije stvorila, odlučio je da stvori čovek. U kontrolisanim uslovima, stvorena je hibridna vrsta ukrštanjem mužjaka lava i ženke tigra, koja se interno naziva „Ligar“, kao i mužjaka tigra i ženke lava, „Tigon“. Ligar po imenu „Herkules“, izgleda kao džinovski lav sa bledunjavim šarama tigra i zadržao je osobinu tigra da obožava vodu. Teži čak 400 kilograma. Mužjaci oba proizvoda ukrštanja rađaju se sterilni, dok su ženke u stanju da se pare.

 

majka

Foto: Slate

Ženka tigra može da okoti između dva i šest mladunaca, koji ostaju vezani za majku 18 meseci, kada započinju proces osamostaljivanja. U doba odgoja, ženke ne dobijaju pomoć od mužjaka, te čitav posao oko mladih obavljaju same.

 

nocni_vid

Foto: John Ares – PhotoShelter

Iako nisu najbolje prilagođeni „noćnom“ životu, svakako oči tigra u mraku vide  puta jasnije od ljudskih očiju. Spektar boja koje tigar uočava sličan je spektru koji vidi čovek.

Naslovna fotografija: animalwall.xyz