Bilo da smo odlučili da govorimo o malim, ili pak o velikim mačkama, svaki put kada zakoračimo u njihov svet, saznamo nešto potpuno fantastično. Nedokučive kakve jesu, zaslužuju svu našu pažnju i brigu. Danas smo se odlučili da izbliza upoznamo jednu zaista posebnu macu. Vekovima unazad izaziva divljenje, strahopoštovanje i obožavanje. Boja njenog krzna bila je predmet brojnih legendi, misterija i bezbroj zanimljivih priča. Ako još niste sigurni o čemu se radi, danas je na tron stupio neponovljivi crni panter, a sa njim i neke zaista neverovatne informacije o životu, navikama i poreklu crnog krzna. Uživajte!

 

Foto: randysplanet.com

Foto: randysplanet.com

Najbolje objašnjenje zašto ove mačke imaju crno krzno, dala je čuvena organizacija „Big Cat Rescue“, koja je objasnila da tamna boja potiče od viška melanina u koži, istog pigmenta koji je odgovoran i za tamnjenje ljudske kože na Suncu. Ovo stanje kod životinja zove se melanizam.

 

Foto: animal.memozee.com

Foto: animal.memozee.com

Do danas, dokumentovano je da čak 13 vrsta i podvrsta velikih mačaka može da zapadne u stanje melanizma, međutim, ni jedan slučaj nije zabeležen među lavovima ili tigrovima. Dakle, crnim panterima smatraju se gepardi, leopardi i jaguari sa izrazito tamnim krznom.

 

Foto: wildcatsanctuary.org

Foto: wildcatsanctuary.org

Kada kažemo crni panter, uglavnom mislimo na crnog leoparda, koji je i najčešća pojava u zarobljeništvu. Posebno su cenjeni i traženi u zoološkim vrtovima širom sveta kao velika atrakcija, a nije retkost ni da ih šeikovi sa istoka traže kao kućne ljubimce. U prirodi, svaki treći leopard rodi se sa melanizmom, i ono što ih dodatno karakteriše, jeste da su nešto manji rastom u odnosu na mačke sa starndardnim prošaranim krznom.

 

Foto: newsela.com

Foto: newsela.com

Iako iz daljine deluje kao potpuno crna, ova mačka ipak ima šare karakteristične za leoparde, ali one su uočljive samo pod određenim uglom i na svetlu.

 

Foto: india.com

Foto: india.com

Prirodno stanište crnih pantera je jugozapa Kine, Nepal, Indija i jug malajskog poluostrva. Takođe, postoji i u Africi, i to južno od Nepala.

 

Foto: baltana.com

Foto: baltana.com

Dodatno zanimljiv je i podatak da, ukoliko se ukrste crni panter i lav, ili crni panter i tigar, mladunci neće biti crni, već će ipak imati šare dominantnog roditelja, sa primesama tamnije boje. Naučnici i dalje ne mogu da utvrde razlog ove pojave.

 

Foto: defenders.org

Foto: defenders.org

Kuguar koji živi na Floridi, popularno se naziva i „panter sa Floride“, iako nema nikakve veze sa pravim crnim panterima. Ova vrsta mačke naziva se još i planinskim lavom i pumom, ali na Floridi ih gotovo svi zovu panterima.  

 

Foto: ylovebigcats.com

Foto: ylovebigcats.com

U zoološkom vrtu u Glazgovu tokom 80-ih godina prošlog veka, živeo je jedan crni panter, tada 10 godina star, koji je imao poremećaj pod nazivom „vitiligo“, usled koga je njegova crna dlaka, mestimično postajala bela, pa je izgledao kao da je prekriven tankom paučinom

 

Foto: ancient-origins.net

Foto: ancient-origins.net

Evropska mitologija, videla je crne pantere kao zveri koje su se hranile mesom različitih stvorenja, a koje bi, nakon svakog obroka odlazile na trodnevni počinak. Kada bi se zver ponovo probudila, kako mitologija kaže, ispuštala bi urlik i sladak omamljujući miris, koji je privlačio žrtve, a kome je jedino mogao da odoli zmaj od svih stvorenja na Zemlji.

 

Foto: burgessadventures.com

Foto: burgessadventures.com

Istraživanje ovih fantastičnih bića završićemo više nego interesantnom činjenicom da ove mačke, za razliku od većine ostalih, prosto obožavaju vodu! Obožavaju da plivaju, pa se često naseljavaju u blizini vodenih površina, bilo da su reke, jezera ili močvarni predeli. Nije retkost videti crnog pantera kako po vručem danu odmara u nekom plićaku, pliva, roni, ili se pak igra.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders