Svet ih je upamtio kao surove vođe, koji nisu prezali od odluka koje su donosili, a koje su pogađale njihove narode, države, kontinente, pa i ceo svet. Diktirali su načine razmišljanja, življenja i ratovanja, ali svaki od njih neizostavno je bio čovek. Pre nego što su u svojim rukama osetili veliku moć i vlast, mogli su se nazvati običnim ljudima i svako od njih je imao neki hobi ili sferu interesovanja u kojoj je uživao. Predstavljamo vam 10 svirepih, iz nekog drugog ugla.

francisko_franko 

Francisco Pulino Hermenegildo Teodulo Franco y Bahamonde, kraće rečeno, Francisko Franko, diktator i šef španske države od 1936. godine, pa do svoje smrti 1975. godine. Kako bi se rasteretio državničkih dužnosti i stresa, pribegavao je umetnosti. Njegov unuk, svojevremeno je napisao knjigu o dedi koji je upravljao tolikim sudbinama i nazvao ju je „Franko: Kada je moj deda bio osoba“. U ovom romanu za koji je pokazano puno interesovanje, Franko je predstavljen kao umetnička duša, a u prilogu je 15 slika koje je on naslikao, a koje prikazuju motive lova i plovidbe brodom.

 

imelda_markos_cipele

Foto: thousandwonders.net

Nekada ekstravagantna, supruga filipinskog diktatora Ferdinda Markosa, Imelda Markos, doživela je ono što se zove „put od sjaja do bede“. Od prve dame, na čiju reč i za čiju potrebu se zatvarao čitav tržni centar kada bi dolazila u kupovinu, do skromne gospođe u godinama, koja se u svoju rodnu Leitu vratila najjeftinijim letom. Za vreme muževljeve brutalne vladavine, bila je poznata po ogromnoj količini skupih cipela od kojih je napravila kolekciju. Tvrdi se da je imala između 1.600 i 2.500 cipela. Sam Markos je bio pasionirani umetničkih dela, te je njegova kolekcija na dan plenidbe vredela oko 2,5 milijarde američkih dolara.

 

hitler

Adolf Hitler. Od ranog detinjstva iskazivao je sklonosti ka umetnosti, međutim njegov otac se oštro protivio tome, nemajući pojma u kom pravcu će to protivljenje odvesti njegovog sina. Kao učesnik I Svetskog rata, sa sobom je na front poneo slikarski pribor, kojim je beležio motive borbi. Njegova kolekcija broji oko 1.000 slika koje se prodaju za velike sume novca širom sveta, a neke su i sklonjene od očiju javnosti. Prema tvrdnjama njegove posluge, bio je veliki filmofil i uživao je u čajankama. Posebno je uživao u Diznijevoj „Snežani i 7 patuljaka“, kao i u ulogama Grete Garbo.

 

osama_odbojka

Foto: transsadominicana1.blogspot.com

Saudijski multimilioner i vođa militantne islamske organizacije, Osama bin Laden. Bogatstvo je nasledio od oca, koji se bavio poslovima iz oblasti građevinarstva, a blisko je sarađivao i sa saudijskom kraljevskom porodicom. Pre nego što je postao najtraženiji terorista na svetu, a i nakon toga, kao begunac, više od svega je voleo da igra odbojku i uživao u ovom sportu. Govori se da je često igrao odbojku sa članovima svoje terorističke organizacije.

 

staljin

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin. Ostao je upamćen po svojoj strahovladi i visokom stepenu inteligencije. Kada je odmarao od diktatorskog načina života, pretvarao bi se u poetičnu dušu, kako su ga opisivali. Takoe, nije mu bilo strano da zapeva, a imao je i talenta, pa je u mladosti, pored horskog pevanja umeo da zapeva i na drugim svadbama i svečanostima, kako bi zaradio novac.

 

mao-communist-snake

Foto: cdn2.gbtimes.com

Vođa kineske Komunističke partije Mao Ce Tung, paradoksalno se, u Kini smatra nacionalnim junakom dok ga ostatak antikomunističkog sveta vidi kao jednu od najozloglašenijih ličnosti XX veka. Paralelno, mnogi njegovu revolucionarnu strategiju smatraju jednom od najbrilijantnijih vojnih strategija. U međuvremenu, u doba dokolice pisao je pesme, u kojima je pretežno opisivao prirodu, konje, nebo i reku.

 

sadam_husein

Foto: Pinterest

Irački diktator Sadam Husein, kome je nakon suđenja izrečena smrtna presuda i to vešanjem, u mlaim danima pokazivao je sklonost ka slikanoj i pisanoj umetnosti koja dočarava motive fantazija i fantastike. Scene seksualnih aktova i nasilja su, kako tvrde izvori bile njegove omiljene. Pre nego što će zavladati Irakom, izdao je erotski roman pod nazivom „Zabiba i kralj“, u kome žena bežeći od svog muža nasilnika, odlazi kralju Iraka.

 

kralj_faruk

Poslednji egipatski kralj Faruk I Egipatski, zadnje razdoblje svog života proveo je u egzilu u Maroku, a zatim u Rimu. Umro je u 45-oj godini, nakon obilnog ručka u jednom restoranu u Rimu. Za doba svoje vladavine, pored politike, bio je i kolekcionar skupih predmeta, kao što su retke poštanske marke, satovi, novčići, pa i automobili. Njegova kolekcija metalnih kovanica smatra se jednom od retkih, čak impresivnih, na celom svetu, jer broji oko 8.500 komada.

 

benito_musolini

Ozloglašeni italijanski diktator Benito Musolini, je još u najranijem periodu pokazivao znake nedruželjubivosti i nasilja. Sebe je doživljavao kao izuzetno inteligentnu osobu, te je počeo da proučava filozofske umove, kao što su Fridrih Niče, Emanuel Kant i Artur Šopenhauer. 1912. godine, po sopstvenoj želji, postao je urednik italijanskog nacionalističkog časopisa „Avanti“. Uživao je u pisanju, međutim jedan roman mu je povučen iz prodaje zbog loših ocena.

 

kim_dong_il

O čoveku, koji je i poput svojih predaka stvorio jak kult svoje ličnosti za doba vladavine, vođi Severne Koreje, Kim Džong Ilu, postoje uglavnom nedorečene i oprečne informacije, koje je režim plasirao. Meutim, kao zanimljivost, postoji podatak da je bio veliki filmofil i da je voleo akcione filmove u kojima je igrao Silvester Stalone, a takođe je voleo i Elizabet Tejlor i sve filmove o Džejmsu Bondu. Jednom prilikom mu se prohtelo da osnuje sopstvenu filmsku industriju, te je snimio nekoliko propagandnih filmova. U tome su mu, pod prinudom pomogli jedan režiser i glumica, koje je njegova tajna služba doslovce kidnapovala za njegove potrebe.

Naslovna fotografija: Difference Between