Naša zemlja obiluje prirodnim bogatstvima i predelima od kojih uistinu zastaje dah. Bajkoviti krajolici, pored reka i planina, neki od njih potpuno zapostavljeni, svedoče o tome koliko je Srbija prelepa. Za trenutak zaboravite iskušenja svakodnevnice i opustite se u čarolijama majke prirode, koja su od nas udaljena samo nekoliko sati vožnje.

1. Nacionalni park Đerdap

djerdap

Na preko 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogastva neprocenjive vrednosti i lepote, prostire se Nacionalni park Đerdap, poznat i kao Gvozdena kapija Dunava. Na desnoj obali ove reke, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, kriju se klisure, kanjoni, rečne kotline i preko 1000 pećina nesvakidašnje lepote koja zadivljuje i pleni. Ova harmonija čini da se posetoci najlepše i najupečaljivije klisure na toku Dunava, osećaju kao da su zakoračili u drugi svet. U svet u kojem su po arheološkim nalazima i kulturno-istorijskim spomenicima kao što su Lepenski vir i Golubački grad, ljudi živeli hiljadama godina unazad.

2. Stara planina

Stara planina

Stara planina, venac koji se proteže u dve države, karakteristična je po svojim nepreglednim prostranstvima, čistom vazduhu i toplim mineralnim izvorima. Bajkovita planinska lepota, udaljena 330 kilometara od Beograda, čini Staru planinu najlepšim krajolikom istočne Srbije. Ona je uvršćena u prirodno bogatstvo izvanrednog značaja. Poznata je po blagoj klimi, čistom planinskom vazduhu, toplim mineralnim izvorima, a park prirode “Stara planina” zauzima 142.000 hektara.

3. Dunav

Dunav Druga po veličini reka Evrope, Dunav je mnogo vekova činio prirodnu granicu Srbije i Austrougarskog carstva, a i simbolično je bio linija koja je delila Istok i Zapad. Danas, ova reka mnogo više spaja nego što razdvaja ljude. Ona prolazi kroz deset zemalja, a tvrđave i utvrđenja na njenoj obali ostala iz prošlosti, kao i moderni gradovi, čine je i najpopularnijom evropskom rekom za turistička krstarenja. Samo u Srbiji, ploveći dolinom Dunava videćete ostatke sedam tvrđava i proći pored nekih od najlepših gradova ove zemlje.

4. Uvac

Uvac

Pre nego što je postao turistički značajan kompleks prirodnih kurioziteta Uvac je bilo samo ime zlatiborske i zlatarske reke koju karakteriše prelepi kanjon i duboko rečno korito. Prelepom kanjonu reke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje reka pravi godinama probijajući krečnjačke stene. Meandri reke Uvac nalikuju lavirintu i na nekim mestima prave skretanja pod uglom od 270 stepeni. Deluju nestvarno kao i sva dela strpljivih neimara od kojih je sama priroda ponajbolji.

5. Tara

Tara

Tara je planina čuvena po velikoj raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, a njeni aduti su i netaknuta priroda, skijališta i arheološka nalazišta. Staroslovenski bog Tar je, prema predanju, zbog te lepote predela izabrao upravo ovu planinu za svoj dom. Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru, i predstavlja područje netaknutih prirodnih bogatstava čime postaje idealna destinacija za odmor i rekreaciju.

6. Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica

Fascinantan vodopad Tupavica smešten je u blizini sela Dojkinci na 1050 metara nadmorske visine, i predstavlja bajkovitu sliku prirode i skriveni dragulj u srcu Stare planine. Ovaj vodopad pleni tokom cele godine, ali poseban je doživljaj videti prirodni fenomen zimi, kada se voda u potpunosti zaledi, a on se pretvori u ledenu stenu.

7. Đavolja varoš

Djavolja varos

Đavolja varoš se na jugu Srbije, na planini Radan nedaleko od Kuršumlije, a čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe. Đavolja varoš i njene visoke zemljane kupe, koje su po predanju okamenjeni svatovi, bile su kandidat za jedno od sedam novih svetskih čuda prirode.

8. Golubačka tvrđava

Golubac

Tvrđava Golubac ili “čuvar Dunava” kako je još nazivaju, nalazi se na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Svojom lepotom, snažnim bedemima i burnom istorijom, ova dunavska lepotica ne ostavlja nikog ravnodušnim. Prvi pisani pomen o nastanku tvrđave datira iz 1335. godine, ali se do danas ne zna tačno vreme nastanka ovog malog utvrđenog grada.

9. Usamljena kućica na Drini

Kucina na Drini

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista. Drina ulazi u Srbiju pojačana snagom Lima koji se u nju uliva pre granice i pravi Međeđansku klisuru, jednu od dve najveće na ovoj reci.

10. Ovčarsko-Kablarska klisura

Ovcarsko kablarska klisura

Zahvaljujući čudesnom toku neukrotive Zapadne Morave, gustom zelenilu koje krasi planine Ovčar i Kablar, lekovitim izvorima, ali i manastirima razbacinim po obroncima netaknute prirode, Ovčarsko – Kablarska klisura jedan je od najlepših predela Srbije. Na mestu gde su prirodna i kulturna bogatstva stvorila harmoniju, Zapadna Morava je odlučila da pokaže koliko je priroda čudesna. Ne plašeći se strmih masiva Ovčara i Kablara, hrabro se probila kroz impresivne litice i za sobom ostavila tri jedinstvena meandra.

Izvor i fotografije: serbia.com