Prvi put kada smo ga videli, rekli smo samo jedno: Vau! A onda, kada smo počeli bliže da se upoznajemo sa njim, to „vau“ je postalo učestalo. Oblik, performanse čitav koncept vozila iz budućnosti koje je dostupno danas nas je potpuno raspametio. Iako ovo nije poslednje sa Mmercedesovog neverovatnog lagera mi smo odlučili da se vratimo korak-dva unazad i prisetimo se ove neponovljiv električne limuzine, koja je zapravo jedan veliki gedžet.

 

Foto: carmagazine.co.uk

Foto: carmagazine.co.uk

„Mercedes – Benz“ je sa ponosom predstavio konceptualno vozilo pod nazivom „F015 luxury in motion“ u Las Vegasu, a posebno je upravo po tome što se može kretati bez vozača.

 

Foto: magazinauto.com

Foto: magazinauto.com

Dakle, radi se o kolima koja se pokreću uz pomoć struje, koji je u potpunosti opremljen elektronikom, na takav način da podseća zaista na automobile iz budućnosti.

 

Foto: computerbase.de

Foto: computerbase.de

F015 je dugačak 5 metara, a širok oko 1,5 metara i vrlo je specifičnog aerodinamičnog, zaobljenog oblika.

 

Foto: motorauthority.com

Foto: motorauthority.com

Nemački prototip ovog vozila ima 4 sedišta koja su okrenuta jedna ka drugima, kao u salonu, jer, kao što smo naveli, vozilo je u stanju da se kreće automatski, bez vozača.

 

Foto: autoevolution.com

Foto: autoevolution.com

Ipak, u “Mercedes”-u su odlučili da ipak zadrže volan, za slučaj da iz bilo kog razloga vozač mora ili poželi da preuzme komande.

 

Foto: magazinauto.com

Foto: magazinauto.com

Komandovanje na daljinu je jedna od brojnih opcija koju ovo vozilo nudi. Takođe, vozilo može da reaguje na kretanje pešaka koji se nalaze u neposrednoj blizini.

 

Foto: optimizethings.com

Foto: optimizethings.com

Putnicima je u vozilu na raspolaganju 6 savijenih ekrana, raspoređenih po vratima, a između ostalog, mogu se koristiti za surfovanje vebom ili komunikaciju preko društvenih mreža.

 

Foto: thenewswheel.com

Foto: thenewswheel.com

Kada je vozilo u automatskom modu upravljanja u potpunosti komunicira sa okruženjem i obezbeuje bezbednu vožnju bilo da je na otvorenom putu ili u gradskoj gužvi.

 

Foto: wired.com

Foto: wired.com

Postoje komande koje putnici zadaju pritiskom na ekran, ali i prostim gestikulacijama koje identifikuju senzori raspoređeni po enterijeru.

 

Foto: mercedesofsalem.com

Foto: mercedesofsalem.com

Unutrašnjost, kao i spoljašnjost potpuno su prilagođeni futurističkom stilu. Kvalitetno drvo kojim je optočen pod i neki delovi gornjeg enterijera savršeno se stapaju sa pleksiglasom i belim sedištima karakterističnog izgleda.

Naslovna fotografija: Flickr