Sijamski blizanci su vekovima unazad privlačili pažnju javnosti, ali su predstavljali i izazov za doktore i naučnike. Bili su predmet upiranja prstiju, ali i prikazivani u cirkuskim nastupima i televizijskim emisijama. Pogledajte listu sijamskih blizanaca o čijim životima se najviše zna.

Čang i Eng Bunker su rođeni 1811. godine na Tajlandu, koji se u to vreme zvao Siam. Oni su 1829. napustili zemlju, krenuvši na svetsku turneju na kojoj su držali predavanja. Bili su toliko popularni da je sam naziv za blizance, spojene nekim delom tela, potekao upravo od njih. Nakon što su se penzionisali, kupili su zemljište u Severnoj Karolini, postali američki državljani, a bili su dovoljno imućni da su čak posedovali i robove. Bili su oženjeni dvema sestrama što je izazvalo pažnju zajednice i novinara. Bilo je puno podsmeha i nagađanja o njihovim seksualnim životima, no ovi parovi su to ignorisali, jer su želeli da žive mirnim i srećnim životom. Godine 1844. obe sestre su se porodile prvi put. Ova dva para su ukupno imala 21 dete.

1__sijamki_blizanci

Dejzi i Violet Hilton su rođene 1908. godine u Engleskoj. Majka je odbila da ih zadrži, te su prodate ženi koja se zvala Meri Hilton, koja im je dala svoje prezime. Držala ih je u zadnjoj sobi kafane i svako ko je platio, mogao je da ih vidi. Bliznakinje su eksploatisane na ovaj način do smrti Meri, nakon čega su Merina ćerka Edit i njen suprug preuzeli starateljstvo nad Dejzi i Violet. Kada su postale tinejdžerke, njihovi novi staratelji su ih poslali u teatar, u kom su zarađivale ogromne svote novca, no ništa nije išlo njima dvema. One su praktično držane u zarobljeništvu. Hudini ih je jednom prilikom posavetovao da se prikažu javnosti putem novina, te da skrenu pažnju na svoj nezavidan položaj. Poslušale su ga, a njihovo prikazivanje široj javnosti dovelo je do toga da budu pravno oslobođene ropstva 1931. godine. No, samostalno nisu uspele da zarađuju veliku sumu novca, te su se sklonile od javnosti i reflektora, radeći u prodavnici puno radno vreme.

2__sijamki_blizanci

Đakomo i Đovani Toki su rođeni u Italiji 1877. godine. Roditelji su ih odbacili. Uzela ih je Kraljevska medicinska akademija u Torinu, radi ispitivanja, zbog kojih su postali popularni u Americi i Evropi. Nazivi za njih su bili – dvoglavi dečak i mešani blizanci. Delili su abdomen, karlicu i noge, pa nikada nisu naučili da hodaju samostalno. Bilo im je jako teško da koordinišu pokrete, jer je svaki od njih kontrolisao po jednu nogu. Do dvadesete godine su izlagani svuda po svetu, kao medicinski fenomen, no, nakon toga, odlučuju da se povuku, jer su, s jedne strane, zaradili dovoljno novca, a s druge im nije toliko bilo stalo ni do novca ni do slave. Oženili su se dvema sestrama i proveli ostatak života blizu Venecije, u izolaciji.

3__sijamki_blizanci

Mili i Kristina Mekoj su rođene u ropstvu u Severnoj Karolini, 1851. godine. Njihovi roditelji su bili robovi u vlasništvu kovača Jabeza Mekeja. On je uvideo komercijalnu vrednost bliznakinja i prodao ih je za 1000 dolara agentu za javne izložbe. Bile su prodavane i kupovane više puta dok ih nisu kupili Džozef Smit i njegova porodica. Bile su angažovane na putujućim izložbama, a znali su ih pod nazivima: Karolina bliznakinje, Dvoglava devojčica i Dvoglavi slavuj. Kada je 1863. godine ukinuto ropstvo, sestre su odlučile da ostanu sa Smitovima, pa su nastavile da se pojavljuju u cirkusima, a 1871. su nastupale i pred kraljicom Viktorijom od koje su na poklon dobile dijamantske šnale za kosu. Mili se ubrzo razbolela i to je prekinulo njihove nastupe. Povukle su se na selo, gde su se do kraja života bavile dobrotvornim radom.

4__sijamki_blizanci

Roza i Džozefa Blažek su rođene 1878. u Češkoj. U najosetljivijim godinama, one su se pojavljivalen izložbama. U 13-oj godini života, otišle su u Pariz kako bi saznale mogu li da se odvoje operacijom, no, rečeno im je da je to nemoguće jer su bile spojene donjim delom kičme. Devojke su se međusobno razlikovale po mnogo čemu. Roza je bila brbljiva i duhovita, a Džozefa introvertnija. Roza je bila jača, i mentalno i fizički. Ona je 1910. rodila sina, zbog čega je postala jedina sijamska bliznakinja u istoriji koja je uspela da održi trudnoću i porodi se. Priča se da je dečakovom ocu bilo zabranjeno da je oženi. Kada je Rozin sin porastao, počeo je da nastupa sa njima dvema. Tada su svi prvi put otišli u Ameriku. No, ubrzo posle toga Džozefa se razbolela, pa je bolest prenela Rozi. Umrle su 1922. godine.

5__sijamki_blizanci

Radica i Doodica su rođene u Indiji 1889. godine. Stanovnici sela su bili izbezumljeni, tvrdeći da su bliznakinje simbol božanskog gneva, pa je cela porodica proterana odatle. Njihov otac je bio uznemiren zbog izgleda ćerki, pa je probao nasilno da ih odvoji, no, zaustavljen je u tome, te su devojčice poslate u lokalni hram. Godine 1893. prodate su Kapetanu Kolmanu, nakon čega su na putu po Evropi javno izlagane. Za Kolmana se priča da je bio dobar čovek, te ih je tretirao kao staratelj, a ne kao vlastodržac. Godine 1902. Doodica je dobila tuberkulozu i blizankinje su odvojene u pokušaju da se Radica spasi. Operacija je uspela, no, i ona je dobila tuberkulozu , te je umrla 1903. godine.

6__sijamki_blizanci

Rita i Kristina Parodi su rođene 1829. godine na Sardiniji. Njihova porodica, iako siromašna, odlučila je da ode u Francusku u nadi da će ih lekari odvojiti. No, porodica nije znala kako da ih ispromoviše, te zaradi novac za pregled. Pokušaj da ih izlože javnosti je propao, jer gradske vlasti to nisu dozvolile. Ipak, vest o bliznakinjama se proširila i lekari su ih pregledali. Bile su pod stalnim nadzorom, što im je poremetilo san, pa je Rita, koja je bila slabijeg zdravlja umrla osam meseci nakon rođenja, a Kristina je, iako znatno jača, umrla  nekoliko trenutaka kasnije.

7___sijamki_blizanci

Eliza i Meri, poznate i kao Bidendenske devojke, rođene su u imućnoj porodici 1100. godine u selu Bindenden u Engleskoj. Smatra se da su one prvi poznati slučaj sijamskih blizanaca. Pričalo se da su bile spojene kukovima i ramenima, dakle, na dva mesta, što je suštinski nemoguće, te je odbačeno kao irelevantno. Pretpostavlja se da su bile povezane samo kukovima, no hodale su na rukama, te je delovalo kao da su spojene ramenima. Godine 1134. Meri je umrla od bolesti i Elizi je predloženo da se proba sa operacijom odvajanja, no, ona je to odbila rekavši da su zajedno došle na ovaj svet, te će zajedno sa njega i otići. Umrla je 6 sati kasnije. Sestre su svoje bogatstvo ostavile siromašnima i dugi niz godina su od tada, na Uskrs, unesrećenima deljeni kolači, sir, hleb i pivo. Do ranih 1900-ih je postojao i festival u njihovu čast, a važna tradicija festivala je bila pravljenje i konzumiranje bidendenskog kolača.

8__sijamki_blizanci

Mađarske bliznakinje Helen i Džudit su rođene 1701. godine i njihovom pojavom bili su zbunjeni svi, a lekari su rekli da su one tako rođene zbog bujne mašte njihove majke tokom trudnoće. Helen je rođena prva (Džudit je rođena 3 sata posle nje), pa je smatrana jačom, inteligentnijom i atraktivnijom. Shvativši da mogu da iskoriste situaciju, bliznakinje su se okrenule muzici, pa su počele da nastupaju širom Evrope, no to nije dugo trajalo. Prvo je umrla Džudit, pa za njom i Helen, od nepoznate moždane bolesti.

9__sijamki_blizanci

Škotska Braća su rođena 1490. godine u okolini Glazgova. O njima se zna veoma malo, pretpostavlja se da su imali dve glave na jednom telu. No, postoje izvori koji kažu da su bili povezani od pojasa na dole. Bili su odvedeni na dvor kralja Džejmsa IV, koji je naredio da budu pažljivo ispitani i školovani. Oni su naučili da pevaju i govore jezike. Zna se da su se mnogo svađali, ponekad i tukli. Umrli su u 28. godini, a uzrok njihove smrti nije poznat.

10__sijamki_blizanci

Fotografije: wonderlist.com