Jedna od najosporavanijih stvari na svetu, ali i jedna od najprodavanijih i najprofitabilnijih. Dnevno se širom sveta popuše milijarde cigareta i dok pola sveta negoduje, pola sveta divani i uživa. Oni koji ih konzumiraju, tvrde da ništa ne pruža zadovoljstvo kao cigareta uz kafu, ili nakon nekog dovršenog posla. Oni drugi, tvrde da ništa nije štetnije od dima cigareta koji udišu. Pušači kažu da cigarete oslobađaju od stresa i donose smirenje, a šta kažu istraživanja i konkretni podaci, saznaćemo u nastavku.

 

Foto: medgatetoday.com

Foto: medgatetoday.com

Ukoliko ste odlučili da prestanete da pušite, usna duplja će vam se ubrzo regenerisati a i znatno će se smanjiti rizik od dentalnih obolenja, taloženja kamenca, upala i bolesti raka usne duplje.

 

Foto: cosmopolitan.pl

Foto: cosmopolitan.pl

Istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina, pokazalo je da pušači manje imaju mogućnosti da osete ukus blage i nezačinjene hrane, zbog toga što receptori ukusa, koji se nalaze na jeziku vremenom gube povezanost sa krvnim sudovima.

 

Foto: whattoexpect.com

Foto: whattoexpect.com

Ono što nepušači dožive kao blagu prehladu i „preguraju“ na nogama, to je za pušače ozbiljan zdravstveni problem, jer telo pušača nije u stanju da se odupre virusima kao telo nepušača.

 

Foto: onhealth.com

Foto: onhealth.com

Bore oko ustiju, žuti prsti i neprijatan miris tela polako počinju da jenjavaju i da isčezavaju samo mesec ipo nakon odustajanja od aktivnog pušenja.

 

Foto: teleskop-by.org

Foto: teleskop-by.org

Konzumiranje cigareta takođe uzrokuje smanjenje opšte fizičke kondicije i konstantan umor.

 

Foto: npr.org

Foto: npr.org

Novorođene bebe su takođe izložene negativnom utivcaju nikotina preko majke pušača, u čijem mleku se talože otrovne supstance iz cigareta.

 

Foto: linkedin.com

Foto: linkedin.com

Ono o čemu se ne govori, bar ne u prvom planu kada je u pitanju aktivno konzumiranje cigareta, jeste i nedvosmislena zavisnost koju one stvaraju kod ljudi.

 

Foto: thedailyblog.co.nz

Foto: thedailyblog.co.nz

Brojne studije su pokazale da se aktivni pušači nakon više godina susreću sa otupljivanjem čula ukusa i mirisa.

 

Foto: cigarettesguide.wordpress.com

Foto: cigarettesguide.wordpress.com

Starenje kože, koja je prevremeno ogrubela, izložena uticaju duvanskog dima, samo je jedan u nizu faktora sa kojim se svaki pušač susreće.

 

Foto: winsol.com

Foto: winsol.com

Poslednja stvar koju bismo mogli da stavimo na onaj tas koji preti da prevagne u korist ne pušenja, jesu i prljavi zidovi i nameštaj, u koji se dubinski zavlači dim od cigarete, pogotovo nakon dužeg perioda izlaganja dima cigareta.

Naslovna fotografija: letabaherald.co.za