Od kako je sveta i veka, javljali su se pojedinci, koji su propovedali ono što će se tek događati. Neki od njih su bili naučnici koji su videli dalje, neki, pak, ratnici koji su mogli više, a neki su imali, po sopstvenoj tvrdnji, dar, koji im je omogućavao da -virnu- u budućnost. Njihove sudbine su bile raznovrsne, pa su tako neki postajali žrtve lomače i inkvizicije, a neki su živeli u bogatstvu, blizu svojih vladara, koji su ih konsultovali. Verovali mi u predviđanja ili ne, predstavljamo vam listu od 10 proročanstava koja su se zaista obistinila…

 

roboti

Foto: thefederalist-gary.blogspot.com

Roboti, ideja današnjice, realnost sutrašnjice. Ime ovih naprava, koje su sve više u stanju da zamene čoveka, nije se rodilo u nekoj laboratoriji ili radionici, već u romanu češkog književnika Karela Čapeka, rođenog 1980. godine, koji je u svom romanu „R . U. R.“, predvideo „robotizovanje“ civilizacije.

 

predvideo

Foto: theepochtimes.com

Predsednik jedne od velikih brokerskih kuća „Euro Pacific Capital Inc“, Piter Šif (Peter Schiff), uspeo je na osnovu poznavanja toka prilika da mnogo pre nego što se zaista desila, predvidi veliku ekonomsku krizu u koju je svet zapao 2008. godine.

 

mark_tven

Foto: pbs.org

Slavni autor „Toma Sojera“, Mark Tven (Mark Twain), vrlo je precizno predvideo trenutak svoje svrti. U jednoj od svojih knjiga je naveo, pošto je rođen na dan kada je pored Zemlje protutnjala čuvena Halejeva kometa 1835. godine, da će dan njegove smrti bili upravo kada ta kometa ponovo prođe pored naše planete. Tako se i dogodilo, pa je pisac umro 21. aprila 1910. godine.

 

dzen_dikson

Džin Dikson (Jean Dixon) američka prorodčica i astrolog, postala je svetski poznata nakon što je predvidela smrt američkog predsednika Kenedija (John Fitzgerald Kennedy), borca za prava građana Martina Lutera Kinga (Martin Luther King) i poznate holivudske dive Merilin Monro (Marilyn Monroe). Zanimljivost vezana za ovu mističnu ženu kaže, da je jednog dana, boraveći u frizerskom salonu srela Karol Lombard (Carole Lombard), suprugu Klarka Gejbla (Clark Gable), te da je pokušala da je odgovori od odlaska na put. Karol je nije poslušala, več je otišla na let, za koji je već kupila kartu, te poginula u avionskoj nesreći.

tesla

U svojoj izjavi, koju je dao „Njujork Tajms“-u (New York Times), 1909. godine, skromni genije srpskog porekla, Nikola Tesla predvideo je prenos poruka širom sveta i to bežičnim putem.

 

predvideo_titanik

Još jedna u nizu neverovatnih, a ostvarenih predviđanja jeste i kratka priča koja nosi ime „Olupina Titana“, a čiji je autor Mogan Robertson (Morgan Andrew Roberson), pisac novela i kratkih priča. U svom delu, koje je napisao 1898. godine, Robertson do najsitnijih detalja opisuje najveći brod koji je ikada plovio svetom, kako se sudara sa masivnom ledenicom i tom prilikom dramatično tone. Upravo ova sudbina je snašla veliki Titanik (Titanic), svega 14 godina kasnije.

 

nostrdamus

Možda i najpoznatiji prorok svih vremena, kontroverzni Nostradamus, postao je zaštitni znak u svetu obistinjenih proročanstava. Lista svega onoga što je on zapisao u svojih stihovima a što se odista dogodilo je pozamašna: veliki požar u Londonu, uspon vojskovođa i političara kao što su Napoleon Bonaparta (Napoleon Bonaparte) i Adolf Hitler (Adolf Hitler), napad na Svetski Trgovinski Centar (World Trade Center) u Njujorku…

 

bojl

Začetnik moderne hemije koja se u laboratorijama proučava u današnje vreme zvao se Robert Bojl (Robert Boyle). Ovaj brilijantni um, koji se bavio hemijom i fizikom, prorekao je davne 1660. godine, da će se ljudi jednog dana lečiti tako što će moći da zamene svoje dotrajalne i organe koji su van funkcije. Jedino što tada nije znao da će se to danas zvati -transplantacija-.

 

ajzak

Foto: Nadlanu.com

Američki pisac „SF“ romana i biohemičar ruskog porekla Ajzak Asimov, je u jednom od svojih objavljenih eseja iz 1964. godine, predstavio detaljan opis sveta kakav mi danas poznajemo, a kao bitnu stavku naveo je komunikaciju među ljudima, koja će se odvijati upravo preko ekrana.

 

mendeljejev

Jedan od najpoznatijih hemičara ikada, Rus, Dmitrij Mendeljejev, otac Periodnog sistema elemenata, bez koga hemija nikada ne bi ugledala brojne mogućnosti istraživanja, 1863. godine, uspeo je da, od postojećih 60 elemenata, koliko ih je sistem imao, da predvidi svojstva, primenu i težinu više od 40 elemenata, koji su i dan danas deo istog sistema.

Naslovna fotografija: Vision.org