Nekome najbolja, nekome lomna, nekome tragična, a nekome uspešna. Svako na svoj način, subjektivno ispraća staru godinu i pravi listu želja za narednu. Međutim, postoje događaji i ljudi koji planetarno obeleže doba od 365 dana, pa kad se podvuče crta zaslužno ulaze u istoriju koja ih zapamti. 2016. godina je bila puna događaja, a evo za koje smo se mi odlučili kao one, po kojima ćemo mi u Srbiji i mi u celom svetu da je pamtimo, a da li je bila teška ili lepa, ostavljamo vama da ocenite.

renoviranje_grobnice

Foto: trtworld.com

 Otvaranje Isusove grobnice. Izuzetno veliki trenutak u svetu arheologije, jer je otvorena poslednji put u IV veku, kada ju je pronašla grupa istraživača, pod naredbom majke velikog cara Konstantina, Helene, koja je tada doputovala u Jerusalim. Dalja istraživanja koja planiraju arheolozi, mogu nam dati brojne krucijalne odgovore, sa mesta, za koje se veruju da u njemu počivaju zemni ostaci samog Isusa Hrista.

kastro-bio-sa-35000-zena-1336420275-158858

Foto: republika.mk

 Odlazak Fidela Kastra. Kada su mu na poklon doneli kornjaču sa Galapagosa, koje žive i po stotinu godina, zahvalio se na poklonu i odbio ga, uz sledeće objašnjenje: „To je muka sa kućnim ljubimcima, taman što se naviknete na njih, oni umru“. Neki ga pamte kao hrabrog revolucionara, neki kao nemilosrdnog despota, u svakom slučaju važna i bitna figura, čiji će odlazak doneti velike promene u Kubi i za Kubu.

 

aleksandrov

Foto: notabletravels.com

Pad ruskog aviona i pogibija članova hora „Aleksandrov“. Ovo je događaj koji je naveo ceo svet da zanemi. Jedna od onih, potpuno neočekivanih, a stravičnih nesreća, prilikom koje je život izgubilo preko 90 ljudi, većinom članova planetarno poznatog ruskog vojnog hora po imenu „Aleksandrov“.

 

alep

Foto: Friends of Syria – WordPress.com

Sukobi u Alepu i Iraku. Ratni sukobi, u kojem god sveta da se dešavaju su katastrofalni i podjednako za osudu. Upravo ovi sukobi su uzrokovali horde migranata koji su u potrazi za mirom i utočištem preplavili Evropu.

 

ubistvo_ambasadora

Foto: zerohedge.com

Ubistvo ruskog ambasadora pred kamerama. Šokantan i potpuno neočekivan trenutak u kome je šef ruske diplomatije u Turskoj izgubio život, tragično, a pred kamerama. Svi smo prisustvovali sceni koja zaista pokazuje da je svetski terorizam podignut na višu instancu.

 

pobede_sportista

Foto: Vesti.rs

Pobede srpskih sportista na međunarodnim i svetskim takmičenjima. Dovoljno je samo reći: Ivana Španović, koja je svojim nezadrživim skokovima prave gazele čvrsto utvrdila mesto broj 1, nesavladivi Davor Štefanek, nenadmašiva vaterpolo reprezentacija i 9 medalja za fantastičnu paraolimpijsku reprezentaciju Srbije. Malo li je?

 

tramp

Foto: thewrap.com

Rezultati izbora u Sjedinjenim Američkim državama. Većina će se ložiti sa ocenom da je izbor Donalda Trampa za šefa američke države u neku ruku iznenađenje. No, kakav god stav imali povodom novog predsednika Amerike, ovo je bio spektakl koji je pratio ceo svet i to sa velikim interesovanjem.

 

bregzit

Foto: blog.c-hafner.de

Englesko „no“ Evropskoj Uniji. Presedan koji je Engleska napravila na referendumu 23. juna svakako je jedan od najvećih događaja ove godine, koji je za sobom povukao mnogo pitanja i ostavio još više nedoumica.

 

smrti_poznatih

Foto: extremekaratenews.com

Brojne smrti poznatih glumaca i pevača u svetu i kod nas. Ovo je bila godina „foto – finiša“ za velikog Muhameda Alija, talentovanog Džordža Majkla, legendarnog Dejvia Bouvija, misteriozni Alan Rikman koga smo zapamtili kao mračnog profesora Severusa Snejpa. Ni srpska glumačka scena nije pošteđena, pa su nas u ovoj godini napustle najveće legende poput Milorada Mandića Mande, Velimira Bate Stojkovića, Marinka Madžgalja i Dragana Gage Nikolića.

 

jupiter

Sonda „NASA“ –e stigla na Jupiter. U julu 2016. godine, NASA je objavila da je njena svemirska robotizovana letelica po imenu „Džuno“ (Juno), uspela da dospe u orbitu Jupitera, koji se smatra najvećom planetom Sunčevog sistema, nakon pređenih 2,7 milijarde kilometara i pet godina putovanja.

Naslovna fotografija: YouTube