Ogledalom se naziva svaka površina, koja ima karakteristiku da pravilno odbija svetlost. To može biti i metalna ili metalizirana ploča od stakla. Postoje šest osnovnih karakteristika lika koji se vidi u ogledalo, a to su: stvarnost ili nestvarnost posmatranog objekta, iste veličine ili umanjeno (uvećano), obrnuto ili uspravno, zamenjena leva i desna strana, simetričan predmet u odnosu na ogledalo i jednaka udaljenost od ogledala, kao i predmet. U produžetku možete otkriti konkavne i konveksne zanimljivosti o ogledalima.

 

ogledalo_u_bari

Foto: reference.com

Ogledalo, koliko god malo ili veliko bilo, ako je postavljeno na pravi način može da učini prostorijom čak duplo većom ili duplo osvetljenijom nego što je inače. Dok se moda koju prati uređenje enterijera i komadi nameštaja menjaju, ogledala ostaju nepromenljiva, uvek moderna i potrebna.

 

anticko_doba

Foto: furniturelibrary.com

Ogledalo je ušlo u upotrebu još u antičkom dobu. Prva ogledala bila su ustvari samo minijaturni bazenčići vode, koja je punila crne kanistere, pa je bilo moguće ogledati se u mirnoj površini. U drevnoj Kini, prva ogledala su se izrađivala od poliranog žada. Takođe, u upotrebi je bilo i polirano vulkansko kamenje.

 

radionica_u_libanu

Foo: alpinewinedesign.com

Prve radionice koje su izrađivale ogledala kakva su nama danas poznata, datiraju od pre oko 2.500 hiljade godina, a nastale su na području današnje države Liban.

 

polomljeno_ogledalo

Foto: Pinterest

Sigurno ste se bar jednom do sada uplašili da ne polomite ogledalo, jer bi vas, po narodnom verovanju stiglo sedam godina nesreće. Ta legenda potiče iz Starog Rima, jer se onda, iz nekog razloga verovalo, da ako polomite staro ogledalo, znači da se polomila duša.

 

pokrivena_ogledala

Foto: oldhauntedstuff.com

Jevreji takođe imaju jedan običaj koji se poštuje i danas, a to je da se nakon smrti, u kući iz koje je pokojnik nekoliko dana drže prekrivena ogledala, kako ne bi progutala i zarobila dušu pokojnika, te da bi on mogao da pronađe večni mir.

 

videce_muza

Foto: huffingtonpost.com

Postoji još jedna „babska“ priča vezano za ogledala. Naime, devojka koja se pogleda u ogledalo dok jede jabuku i češlja se istovrmeno, može da vidi ukazanu sliku lika svog budućeg muža u ogledalu. Vredi li probati?

 

halucinacija

Foto: pinterest.com

Da li ste znali da ogledalo može da proizvede halucinaciju? Može, ukoliko u prostoriji ostavite dovoljno svetla da vidite svoj odraz u ogledalu od koga treba da budete udaljeni oko jednog metra. Nakon deset minuta… E, nećemo da vam kažemo, probajte sami.

 

odbijanje_zvucnih_talasa

Osim slika, u stanju su da reflektuju i zvuk, u talasima. Za ovu pojavu Englesi su dobro znali, te su je koristili tokom II Svetskog rata u otkrivanju neprijateljskih položaja.

 

reflektuje_materiju

waitwow.com

Naučnici su otkrili da ogledalo može da reflektuje i materiju. Ogledala koja imaju ovu sposobnost zovu se –atomska ogledala- i koriste elektromagnetna polja kako bi mogli da postignu efekat refleksije neutrona.

 

ogledala_teleskop

Foto: hexnet.org

Pored brojnih zanimljivih stvari i efekata, koji se mogu postići ogledalima, moguće je i razdvojiti svetlost, pa se zato najčešće koriste u sklopu teleskopa i drugih naučnih instrumenata.

Naslovna fotografija: GraphicsBeam