Stručni naziv za biljku, čiji plod nema ko ne voli, bilo prženi ili pečeni, je Arachis hypogaea. Glavni je sastojak planetarno omiljene poslastice, kikiriki putera. Podaci govore da su stare Inke uzgajale kikiriki još pre 3.500 godina. Španski „konkvistadori “ su ga doneli u Evropu u periodu XV veka, a na tlo Sjedinjenih Američkih država stigao je tek u XVIII i to pravo iz Afrike. Kad već grickamo sa uživanjem, da znamo šta grickamo.

 

jesti_kikiriki_1

Foto: Diet Science News

Ako vas neko prekori što grickate kikiriki, recite mu da je pečeni kikiriki, bez masti, odličan borac protiv depresije i lošeg raspoloženja. Tajna je u vitaminu E, kojim je ovaj plod bogat, a koji je deficitaran u organizmu ljudi koji pate od depresije. Takođe, bogati su i triptofanom koji utiče na porast nivoa seratonina, poznatog kao hormon sreće.

 

kikiriki_biljka_3

Foto: Northwest Distric

Cvet kikirikija raste iznad zemlje, što je nekako i prirodno. Međutim interesantno je to što, kad se cvet oformi, odlazi ponovo ispod zemlje sve dok ne uzri i dok se ne oforme mahune sa krckavom zanimacijom.

Protivno verovanju većine, ne pripada porodici oraha, već porodici graška. Prosečna farma kikirikija prostire se otprilike na oko stotinu hektara.

 

indija_i_kina

Foto: Newsstand

Iako je poreklom iz Južne Amerike, samo Kina i Indija zajedno proizvedu 2/3 od ukupne količine kikirikija na svetskom nivou.

 

deca_jedu_kikiriki

Foto: NPR.com

Istraživanja koja je sprovela Američka akademija za alergiju, astmu i imunologiju, pokazala je da deca koja od malena (navršenih deset meseci života) jedu kikiriki, imaju mnogo manje šanse da postanu alergični na ovu namirnicu, nego deca koja ga ne jedu.

 

dan_kikirikija

Foto: Holidays and observances

Svetski mesec kikirikija je mart, a konkretno međunarodni dan kikirikija je 13. mart.

 

27_kilograma_kikirikija

Foto: Prepped & Packed

Američki farmeri godišnje uzgoje oko 1,9 miliona tona kikirikija. Kao validan, uzima se podatak da svaki Amerikanac godišnje pojede oko 2,7 kilograma kikiriki putera.

 

ljuska

Foto: Nezavisne novine

Ljuska od kikirikija, ustvari, ima široku primenu. Njima može fino da se podloži pucketava vatrica od kamina, a od njih može da se dobije mačiji posip.

 

Nizu čudnih fobija i strahova, može da se pridruži i strah od kikirikija. Tačnije rečeno, postoje osobe koje se plaše od mogućnosti da im se puter od kikirikija zalepi za svod usne šupljine (nepca), a ova fobija se zove stručno -Arachibutyrophobia-.

 

tegla_kikirikija

Foto: Reddit

Svaka tegla pravog kikiriki – putera od 340 grama,  sadrži u sebi oko 540 zrna kikirikija. Onaj ko se razume u matematiku, može da izračuna da se u 1,5 gramu putera, nalazi oko 45 zrna kikirikija.

Naslovna fotografija: hdwallpaperbackgrounds.net