Po poslednjim informacijama, klasifikovano je oko 2.400 vrsta ovih opasnih gmizavaca, od čega je samo 400 otrovno. Ne naseljavaju hladne krajeve, kao što su skandinavske zemlje, Arktik, Antarktik i Novi Zeland. Drevne kulture su im se klanjale i obožavale ih, a i danas se posmatraju sa strahopoštovanjem. Tome u prilog govori i činjenica da su zastupljene i u kineskom zodijaku. Stara narodna poslovica kaže da se strah rađa od onog što nam je nepoznato, pa hajde da ih bolje upoznamo da bi ih se manje bojali.

 

Piton_crne glave

Najbrža kopnena zmija je crna mamba. Ona je u stanju da gmiže brzinom od 19km/h. Dostiže dužinu od 4,5 metara, a spada i u retku grupu onih zmija koje plen ujedaju nekoliko puta za redom. Prilikom svakog ugriza ispuštaju i po 20 kapljica otrova, a samo 2 je dovoljno da ubiju odraslog čoveka. (Foto: www.asianscientist.com)

Kraljevska_kobra

Tradicionalno, svake godine u jednom malom mestu pod nazivom Batis Shirala, u Indiji se održava festival posvećen kobrama. Stanovnici ovog malog mesta se pripremaju i raduju ovom festivalu, pa mesecima unapred počinju da prikupljaju kobre i da ih odlažu u zemljane ćupove, gde ih hrane i čuvaju. Tokom događaja, ovi zloslutni, a ipak obožavani gmizavci, bivaju posipani laticama ruža i zrnevljem pirinča. U posebnim ritualima im se čak i klanjaju. Po završetku festivala, puštaju ih nazad u prirodu.

(Foto: www.hdwallpaperspulse.com)

Parenje_anakondi

Parenje anakondi je događaj za čije posmatranje treba imati “želudac”. Dakle, prilikom procesa razmnožavanja, u kome pored jedne ženke može učestvovati istovremeno i 12 mužjaka (dobro ste pročitali), svi zajedno se prepliću, tako da podsećaju na jednu živu loptu, i u toj formaciji, svi zajedno, mogu ostati više od mesec dana. (Foto: www.mindenpictures.com)

Otrovni_Taipan

Najotrovniji primerci zmija na svetu pripadaju porodici Taipana, koji naseljavaju tlo Australije. (Foto: reptilepark.com.au)

Šarena_Vipera

Vlasnik najdužih očnjaka je takozvana Gabonska Vipera. Ona naseljava prostor afričke države Gabon, a očnjaci ove zmije mogu da narastu čak i do 5 santimetra.

(Foto:www.pinterest.com)

Zmija_i_hrčak

Zabeležena je jedna interesantna priča koja kaže da se u tokijskom zoološkom vrtu dogodilo jedno nesvakidašnje prijateljstvo. Naime, kada je zmiji donešen obrok (mali, živi hrčak), umesto da ga pojede, zmija se sprijateljila sa njim. Priroda zaista zna da čini čuda. (Foto: en.rocketnews24.com)

Zmija_bez_glave

Po odsecanju glave zmije, ukoliko se ne rukuje sa njom vrlo pažljivo, moguće je zadobiti ujed, gori nego kada je zmija živa. Ovu pojavu naučnici objašnjavaju tako što više nema kontrole nad količinom otrova, pa se prilikom ujeda može desiti da se oslobodi višestruko veća količina, nego pri uobičajenom ujedu. (Foto: www.peta.org)

Zmija_sa_dve_glave

Pojava, pri kojoj se zmija izlegne sa dve glave, zove se aksijalna bifurkacija, i događa se usled genetskih anomalija prilikom formiranja jedinke. Obe glave su u stanju da kontrolišu zajedničko telo, a sposobne su i za samostalno razmišljanje. Zbog kompleksnog načina ishrane, ove zmije nemaju dug vek u divljini, jer se neretko dešava da jedna glava pojede drugu. (Foto:reekoscience.com)

ANIMAL UNDERWORLD: Ep. 103: Wild Hunger

Najveći kineski restoran na svetu broji 5.000 sedećih mesta, a u njemu je čak 300 šefova kuhinje zaduženo za pripremanje specijaliteta od 200 zmija, koje restoran poručuje na nedeljnom nivou. (Foto:tvblogs.nationalgeographic.com )

 

Kobra_vino

Najbizarnije za kraj. U pojedinim restoranim u Vijetnamu, moguće je poručiti vino od krvi kobre. Kada primi navedenu porudžbinu, konobar iz terarijuma uzima živu kobru, ubija je odsecanjem glave na licu mesta, i u čašu u koju je prethodno sipao napitak koji ondašnji meštani nazivaju pirinčano vino, dodaje nekoliko kapi krvi zlosrećne kobre.

(Foto: www.thedieline.com)

Izvor foto: wall.alphacoders.com