Svakako ga možemo svrstati u red najvećih prirodnih fenomena. Nastaju bez upozorenja i najave, nakon jakih zemljotresa ili odrona stenovitog materijala u vodu. Iza sebe ne ostavljaju ništa drugo osim pustoš. Osim toga kako nastaje, naučnici ne mogu ništa drugo da predodrede, ni snagu koju može da ima, čak ni pravac kretanja. Jedino što možemo, jeste da osluškujemo prirodu.

 Mega_tsunami

Transokeanski cunami

Ovo je vrsta razornog talasa, koji može putovati hiljadama kilometara preko okeana, a da ne izgubi ni minimum svoje kinetičke energije. (Foto: mirrorspectrum.com)

Cunami_Japan

Svetska banka procenila je štetu koju je napravio cunami u Japanu 2011. godine na potpuno neverovatnih 232 milijarde dolara. (Foto:sr.wikipedia.org )

 

Tsunami

Naučnici i pojedini istoričari tvrde da su verovatno upravo ovi gigantski talasi odgovorni za neke legende na kojima svet počiva, kao što su biblijska poplava, razdvajanje Crvenog mora u doba egzodusa Jevreja iz Egipta, kao i nestanak pojedinih civilizacija. (Foto:www.latimes.com )

 

Ogroman_talas

80% ovih talasa potiče iz „Vatrenog pojasa“ Pacifika, u kome se nalazi skoro polovina svih aktivnih vulkana na Zemlji.

(Foto: www.youtube.com)

 

Cunami_dijagram

Visina koju ovaj talas, izazvan pomeranjem tektonskih ploča usled zemljotresa i pojave denivelacije morskog dna, može da dostigne je više od 30 metara, a na obalu se obrušava uglavnom brzinom od 30 do 50 km/h.

 (Foto: revisegeo.wordpress.com)

 

povlačenje_pred_cunami

Najugroženiji od ovih ogromnih talasa jeste arhipelag ostrva pod nazivom Havaji. Ovaj podatak ne čudi, ako uzmemo u obzir da je prosečna nadmorska visina više od pola teritorije Havaja između 200 i 600 metara, a 1 / 4 teritorije je čak ispod 200 metara.

(Foto: mundogeo.com)

Tsunami

Ova katastrofalna pojava nosi ime japanskog porekla i u bukvalnom prevodu znači lučki, zalivski talas. (Foto: eandt.theiet.org)

 

Cunami_Aljaska

„Mega cunami“ je termin koji objašnjava talas enormne visine, koji nastaje uglavnom odronom zemlje u veliku količinu vode (more, jezero). Takav razarajući talas zabeležen je u malom fjordu Lituja na Aljasci 1958. godine i obrušio se visinom od skoro 534 metra. Nekim čudom, samo su dve osobe poginule, koje su se zatekle u blizini. Zemljotres od 8,0 stepeni po Rihterovoj skali obrušio je u vodu 46 miliona kubnih metara stene i leda, kojima je bio oivičen fjord i tom prilikom stvorio ovaj mega talas, koji je jurišao brzinom od 161 km/h. (Foto:www.drgeorgepc.com)

tsunami_1

Cunami može da se kreće brzinom i 10 puta većom nego što se kreću „obični“ talasi. (Foto: commons.wikimedia.org)

Pre_cunamija

Pre nego što se na horizontu pojavi vodeni zid ovog talasa, koji velikom brzinom stigne do obale, nivo mora se naglo povlači, kako naučnici kažu kao brza oseka. Ljudima je ovaj fenomen uglavnom nepoznat, pa obično oni koji se nalaze na plaži, promatraju ovu pojavu iz blizine, ili čak krenu iz radoznalosti u susret cunamiju, ne znajući šta će da usledi. Savet je da se, u što kraćem vremenskom roku, stigne na najvišu moguću tačku.

(Foto: altereddimensions.net)

Naslovna slika: www.tumblr.com