Izdvojili smo za vas neke od važnih i interesantnih istorijskih činjenica naše zemlje, a sigurni smo da za pojedine od njih nikada niste čuli.

1. Karlo Veliki je u 9. veku izdao jasnu naredbu:  Ako Česi napadnu njegovo Franačko carstvo, da se digne trećina vojske. Ali ako napadnu Srbi, da se digne cela vojska.

2. Na komemoraciji Nikoli Tesli u Njujorku, po njegovoj želji svirana je srpska rodoljubna pesma “Tamo daleko”. Govorio je gradonačelnik Njujorka, Fjorelo la Gvardija, a sve prenosio Radio Njujork. Teslini posmrtni ostaci su kasnije preneti u Beograd.

3. U Skadarliji je tridesetih godina prošlog veka profesor Velike škole Đorđe P. Jovanović pronašao  lobanju “Beogradskog neandertalca”. Prvi “Beograđanin” je dakle živeo pre dalekih  40 do 70.000 godina.

4. Rimski bunar na Kalemegdanu zapravo nije rimski nego austrijski i zidan je od 1717. do 1731. godine, a dubok je 51 metar. Kao i cela tvrđava bio je pravo tehnološko čudo za to vreme.

5. Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru nego na Tašmajdanu, otprilike tamo gde se danas nalazi restoran „Poslednjašansa“ a koji je u to doba nazivan Čupinaumka.

6. VukKaradžić je 1861. godine imenovan počasnim građaninom Zagreba, a Povelja je iz poštovanja prema srpskom velikanu napisana na našoj ćirilici.

7. Beogradsku mumiju je 1888. godine Hadži Pavle Riđički poklonio Narodnom muzeju u Beogradu. Mumifikovane ostatke egipatskog sveštenika Nesmina, stare 2.300 godina je Riđički kupio na svom putovanju u Egiptu. Nije ukradena ili oteta.

8. U Prvom svetskom ratu, Srbija je bila okupirana, vlada izmeštena a kralj u izbeglištvu, ali vrednost srpskog dinara je sve vreme ostala stabilna a kurs nepromenjen – 88 franaka za 100 dinara.

9. Srbija je prva zemlja koja je u Evropi posle Francuske ukinula feudalizam. Sretenski ustav iz 1835. godine je bio toliko liberalan da je Austrija tražila njegovo hitno ukidanje a ruski ambasador ga je pogrdno nazvao “francuskim semenom na Balkanu”.

10. U holu zgrade Međunarodnog Crvenogkrsta u Ženevi se nalazi tabla sa natpisom: “Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine”. Postavljena je u znak sećanja na priznanje koje je ova organizacija dodelila srpskom Crvenom krstu za pomoć Bugarskoj, zemlji sa kojom je Srbija bila u ratu.

Fotografija preuzeta sa: presstiz.rs