Kada govorimo o sukobima svetskih razmera, najčešće nam je u glavi Drugi svetski rat, čije se borbe i taktike, korišćene prilikom istih i danas studiozno proučavaju. Iako po statističkim podacima nešto blaži, Prvi svetski rat je događaj koji je zauvek obeležio i promenio čovečanstvo, a opet, bezbroj je podataka koji su još nepoznati vezano za ovaj događaj. Među brojnima, mi smo izabrali 10 informacija, koje će vas sigurno iznenaditi, bez obzira na uzrast ili nivo obrazovanja.

 

mitraljez

Mitraljez. Ubojito oružje koje u veštim rukama može naneti ogromne gubitke neprijatelju. Da li ste znali da se tek u Prvom Svetskom ratu saznalo za ovu vrstu vatrenog oružja?

 

rovovi

Mreža rovova iskopanih tokom ovog sukoba, iznosila je neverovatnih 40.000 kilometara.

 

velesila

Upravo je Prvi svetski rat bio događaj, koji je Sjedinjene Američke Države učinio svetskom velesilom.

 

spanska_groznica

Španska groznica, ili španski grip, bilo je oboljenje, koje je odnelo 1/3 od ukupnog broja izgubljenih života tokom ovog višegodišnjeg sukoba.

 

hemijsko_oruzje_iperit

Iperit je ime za hemijsko oružje koje stvara plikove na koži i komplikacije na plućima. Masovno je korišćeno tokom I Svetskog rata, međutim upotreba je obustavljena zbog izrazito nepredvidive prirode ovog otrova.

 

kodirani_jezik

Kodirane poruke koje su slali Saveznici međusobno, često su presretane i uspešno dešifrovane od strane nemačke vojske. Kako bi se to prekinulo, američka vojska se dosetila da u upotrebu uvede jezik Čokto (Choctaw) indijanskog plemena, za koji Nemci nisu imali predstavu kako se prevodi.

 

hemijsko_oruzje_francuska

Francuska je prva zemlja na svetu koja je upotrebila hemijsko oružje ikada u nekom međudržavnom sukobu. Francuzi su tom prilikom koristili ono što mi danas znamo kao suzavac, kako bi dezorijentisali neprijatelja.

nova_era_ratovanja

Ovaj planetarni sukob označio je početak nove ere ratovanja, jer su u godinama u kojima borbe nisu jenjavale, prvi put uvedeni napadi iz vazduha, korišćenje gasova, kao i tenkova.

 

izgubljeni_zivoti

Nešto manje od 2/3 onih koji su u tom periodu izgubili živote, podlegli su povredama tokom bitaka. Upravo ovaj podatak označio je I Svetski rat kao uzrok smrti više ljudi nego što je uzrokovala bilo koja bolest do tada.

 

nervni_gas

Procenjuje se da je korišćeno oko 30 različitih nervnih gasova, a po okončanju sokoba brojne zemlje su postale potpisnice sporazuma koji je branio upotrebu ovakve vrste oružja trajno.