O nekim ličnostima je jako lepo pisati. Pokaže se kao zabavno, smešno, poučno, pa i korisno. Ima ljudi koji su samo svojim postojanjem obasjali ovaj svet i umili ga tako da progleda. A ipak, ima i onih drugih… Oni su zbog sopstvenih strahova, nadanja, sujete i nesigurnosti, bojili svet, kao mrak, crnom bojom. Izdavali su naredbe koje su u času pečatile sudbine miliona. Okretali su glave, gledajući u svoje epolete, i ordenje i bivali sve udaljeniji od stvarnosti i horora koji su proizveli. Jedan od njih je i Herman Gering, čovek koji nije prezao i nije preispitivao svoje odluke, čovek koji nije imao ništa protiv konačnog rešenja. Čovek koji je bio…

Foto: timesofisrael.com

Foto: timesofisrael.com

 

Literatura ga je opisala kao jednog pragmatičnog čoveka koji se nikada nije bavio ideološkim razmatranjima čitave situacije u kojoj se našao kao potencijalni zamenik i jedan od najvernijih saradnika Adolfa Hitlera.

 

Foto: germaniainternational.com

Foto: germaniainternational.com

Herman Gering rođen je 12. januara 1893. godine u malom bavarskom gradu Rozenhajmu (Rosenheim). Od strane svog oca, koji je bio prvi komesar Rajha na afričkom jugozapadu, odgajao je sina u skladu sa pruskim vrednostima.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Imao je tri brata, Karla, Paula i Alberta i sestru Olgu. Nakon studiranja koje bi se moglo opisati kao osrednje, pridružio se vojsci kao pešadinac, da bi se posle pronašao u avijaciji, koja ga je i proslavila.

 

Foto: historynet.com

Foto: historynet.com

Zanimljiv podatak kaže da je tokom Prvog svetskog rata, Gering ispoljavao gotovo viteško ponašanje. Kako je opisao jedan danski pilot, prilikom jednog naleta mitraljez mu se zaglavio, a kada je Gering to video, nije otvorio vatru, već mu je salutirao i odleteo dalje. Zvuči gotovo neverovatno, pogotovo znajući za kakva je sve zverstva i krađe bio odgovoran tokom Drugog svetskog rata.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Mlad, privlačan i sa reputacijom ratnog heroja, bez po muke se kretao u visokim društvenim krugovima, gde je i upoznao švedsku groficu Karin fon Kancov, koja će mu kasnije postati i supruga. U isto vreme upoznao je i Hitlera, sa kojim je odmah usledilo razumevanje, koje je rezultovalo davanjem Geringu na upravu jedinicu jurišnog paravojnog odreda „SA“ (Sturmabteilung).

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Nakon neuspelog minhenskog puča, biva ranjen u butinu, ali zahvaljujući svojoj ženi Karin izvukao je glavu i nastavio lečenje, prvo u Austriji, a potom u Italiji i Švedskoj. Kako bi podnosio bolove tokom lečenja podvrgavao se velikim dozama morfijuma, od koga ostaje trajno zavisan.

 

Foto: framepool.com

Foto: framepool.com

Godina 1931. pokazaće se kao godina stravičnog preokreta u njegovom životu, jer ostaje bez supruge, koja je 17. oktobra doživela srčani udar i umrla na putu ka Švedskoj, gde se uputila u posetu bolesnoj majci. Nakon njene smrti, za Geringa više ništa nije ostalo isto. Utehu je tražio u morfijumu, a naknadno se razboleo i od bulimije koja je potpuno izdeformisala njegovo telo, koje je postalo i više nego gojazno.

 

Foto: worldwartwo.filminspector.com

Foto: worldwartwo.filminspector.com

Godine koje su dolazile pokazale su se kao berićetne za Geringa koji je nizao svoje funkcije, razmetao se autoritetom i prisvajao najvrednije umetnine koje su u to doba nemilice kradene imućnim jevrejskim porodicama. Hvaleći Geringove akcije, sam Hitler ga je jednom prilikom opisao kao „brutalnog, hladnog kao led, čvrstog kao čelik i nemilosrdnog“. Voleo je da nosi ekstravagantne uniforme što je i mogao kao Hitlerov zamenik, a takođe mu je omiljeno bilo i da se razmeće imovinom.

 

Foto: lockerdome.com

Foto: lockerdome.com

Čovek koji je komandovao čuvenim Luftwaffe-om i imao upliva u unutrašnjoj kontroli, bio zadužen za najveće Hitlerove projekte i rukovodio je politikom goriva i deviza, počeo je da gubi neprikosnovenu kontrolu i moć. Godinu dana nakon Karinine smrti započinje vezu sa glumicom Emi Zoneman, sa kojom je priredio venčanje o kome je pričala čitava Evropa. Ipak, nije napustio uspomene na Karinu. Do 1943. godine Hitler se uopšte više ne konsultuje sa Geringom koji je postao apatičan i nezainteresovan.

 

Foto: wbur.org

Foto: wbur.org

Odbačen od Hitlera, pojavio se na čuvenom suđenju u Nirnbergu, gde ništa od onoga što mu je stavljeno na teret nije porekao, već je samo tražio da umre časno, kao vojnik, streljanjem. Pošto je njegov zahtev odbijen, samo dva sata pred egzekuciju popio je pilulu cijanida i izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji,  ostajući, po sopstvenoj volji, najverniji saradnik Adolfa Hitlera.

Naslovna fotografija: Pinterest