Ako poznajete nekoga ko ima mačku, ili posebno voli ove mistične životinje, složićete se da sa pravom nosi nadimak –ludi mačkar-. Od trenutka kada ovo nedokučivo biće postane deo njihovog života, tada ustvari postaje centralna figura oko koje im se život vrti, nešto poput onoga što je Sunce za kosmos. Ne smeta im kad ih njihovi svojeglavi ljubimci ogrebu, ili svuda ostave svoje dlake pa i u hrani, što se pozdrave sa mirnim snom i nekim oblikom privatnosti… Zapravo, stvari stoje tako da se možemo, moramo zapitati, ko je tu ustvari vlasnik, a ko ljubimac…?

 

pricanje_sa_mackom

Foto: VetDepot Blog

Ono što prvo i pre svega odlikuje svakog posvećenog mačkara, jeste razgovor sa svojom mačkom, koji više podseća na razgovor sa odraslom razumnom osobom, nego sa životinjom. Ipak, ne pokušavajte da ih ometate u tome, oni zaista veruju da ih njihova mačka sve razume i to u potpunosti!

 

2

Foto: jamesghutch – WordPress.com

Osećaju se kao posebno blagosloveni kada im njihova razmažena ljubimica posveti čak i pogled, a kamoli pažnju. Mace su poznate kao životinje koje nisu preterano društvene i voljne da poklanjaju pažnju, čak ni onome ko ih hrani, a ako uzmemo u obzir i njihovu, pa najblaže rečeno -specifičnu- narav, možemo se smatrati potpuno privilegovanim, ako te četiri šape dođu do nas i ušuškaju nam se u zagrljaju.

 

neocekivano

Foto: Johnny Times

Svaki mačkoljubac, svestan je da je ona ustvari veliki predator koji lovi, a da je on samo njena lovina. Zasede, iz kojih ovi lovci iskaču, skaču, doskaču i odskaču, sastavni su deo života svakog ponosnog vlasnika mačke i vremenom se nekako navikavaju da od svog ljubimčeta očekuju neočekivano.

 

u_suprotnom_pravcu

Foto: wikiHow

Češljanje dlake u suprotnom smeru? Nešto što samo istinski ljubimci, pardon ljubitelji mačaka mogu da razumeju.

 

introvertni

Foto: introvertspring.com

Detaljnim istraživanjem je utvrđeno da se u najvećem broju slučaja, vlasnici ovih mekanih jastučića koji predu, deklarišu kao introvertne, ili prosto povučene osobe koje cene svoju samoću i mir. Zato nemojte da se začudite ako vidite nekoga da na povocu vodi mačku, ili je pak nosa po kući kao da je dete i usput ćaska sa njom.

 

spavaju_bilo_gde

Foto: Petslady.com

Buđenje sa ukočenom nogom, rukom, kičmom, vratom ili punom bešikom? Nema veze, važno da se mačak raširio kao prava zvezda i propisno odmorio na svom najudobnijem jastuku – svom vlasniku.

 

toalet

Foto: funcatpictures.com

A sada jedna velika istina! Najveći broj onih koji dele dom, pa samim tim i kupatilo, sa svojom mačkom, kada uđu i vide taj sugestivni pogled iz peska za vreme vršenja nužde, uglavnom izgovore: „O, izvini“ i ljubazno napuste toalet

 

plata

Foto: renklikedi.wordpress.com

Dan kada stigne plata je uglavnom najsrećniji u mesecu. Posebno mačkarima, jer oni svoj novac trljaju o krzno svoje mačke i poturaju joj da ga njuši i valja se po njemu, u nadi da će se narodno verovanje ispuniti i da će imati para koliko i mačka dlaka.

 

pretposlednje

Foto: imgfave.com

One od svojih vlasnika prave vedre ljude, koji su uvek raspoloženi za male smicalice. Opšte je poznato da će mačka, prosto zarad svoje zabave pretrčati preko vas u, recimo, pola tri ujutru, jer ako ona ne spava, zašto bi njen vlasnik to činio. A, kako je osveta uvek slatka, nema ništa lepše nego iznenada probuditi svog uspavanog ljubimca i naslađivati se tom pospanom i mrzovoljnom njuškom.

 

52000_dlaka

Foto: Reddit

Sigurno ste čuli onu tvrdnju, koja kaže da vlasnici svojih ljubimaca vremenom počinju međusobno da liče? Nauka je potvrdila da, u proseku, svaka maca ima oko 52.000 dlaka na jednom kvadratnom santimetru tela. Većina tih dlaka završava na odeći vlasnika, pa tako nije malo onih koji vremenom počinju da biraju garderobu u boji svog ljubimca, jer je prosto nemoguće odstraniti sve dlake sa svojih stvari.

Naslovna fotografija: Pinterest