Nekome puka potreba, nekom drugom – pasija. Za nekoga stvar prestiža, ali i jednostavno pitanje transporta. Jedna pošalica kaže, da je život previše kratak, da bismo se vozili u kolima, koje na parkingu niko ne primećuje. Od 1769. godine, kada je prva parna mašina, koja je bila u stanju da preveze 4 putnika i to po brzini od 9 kilometara na čas, pa sve do danas, evolucija prevoznih sredstava može se opisati kao više nego impozantna i fantastična, a evo šta je nas fasciniralo, dok smo proučavali istorijat ljubimaca na točkovima.

 

pravilo_desne_strane

Uzimajući u obzir da je grandiozni Napoleon Bonaparta bio levoruk, te da mu je više odgovaralo da desnom rukom upravlja dizginama, a levom da drži bič, on je taj koji se dosetio da donese zakon o vožnji desnom stranom, koji je najpre promovisan u Francuskoj, a kasnije i prihvaćen u ostalim evropskim zemljama.

 

lazna_policija

Foto: YouTube

Nije tajna, da se na teritoriji Engleske koriste gumene lutke u prirodnoj veličini, obučene u uniformu saobraćajnih policajaca, kako bi zastrašile nesavesne vozače koji krše ograničenja o brzini.

 

znak

Foto: car-brand-names.com

Je l ste se zapitali nekad otkuda baš bik u znaku prestižnog „Lambordžini“-ja? Evo objašnjenja. Odlučeno je da ova moćna životinja bude u logu automobilske kuće, jer je baš bik horoskopski znak u kome je rođen osnivač fabrike, gospodin Ferući Lambordžini (Ferruci Lamborghini), a koji je takoe bio i veliki obožavatelj čuvenih korida, u kojima su se održavale borbe bikova.

 

al_capone

Foto: Yahoo

Čuveni „Kadilak“ (Cadilac), u kome se vozio Al Kapone (Al Capone), a koji je bio senzacionalan za svoje doba jer je bio otporan na metke, nakon što je zaplenjen, dobio je novog vlasnika, te postao limuzina, ni manje ni više nego tadašnjeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta (Theodore Roosevelt).

 

rukavice

Foto: a2z-support.com

Možda će sledeća informacija zvučati začuđujuće, ali po sredi je nemačka efikasnost. Naime, u fabrici čuvenog bavarskog BMW-a, radnici nemaju na raspolaganju pastu za pranje ruku, već jednostavan sapun, koji, kao što znamo, nije dovoljan da bi se spralo ulje i prljavština. Rukovodstvo fabrike donelo je ovakvu odluku, kako bi, na osnovu crnila koje posle pranja ostaje na rukama radnika, znali ko koristi zaštitne rukavice, a ko ne.

 

27000

Foto: Pinterest

Saznali smo podatak, koji kaže, da dizajneri koji su zaduženi za crtanje nekog modela automobila, naprave nekad čak 27.000 skica, pre nego što nastane finalni crtež, prema kome se usmerava proizvodnja.

 

ohajo

Prvi auto napravljen za potrebe policije, na drum je stupio 1899. godine u saveznoj američkoj državi Ohajo (Ohio). Mogao je da ostvari brzinu od 25 kilometar ana čas, a umesto standardne sirene, bio je opremljen gongovima, u koje su saobraćajci udarali u znak upozorenja. Prvenstvena namena ovog vozila bila je skupljanje pijanih ljudi sa ulice.

 

erbeg

Foto: odia-a-historia.blogspot.com

Crna statistika kaže, da na svaka 22 života koje prilikom saobraćajnih nesreća vazdušni jastuk spasi, dolazi jedan život koji isti jastuk oduzme, usled raznoraznih nezgoda.

 

pevanje_u_kolima

Foto: blogs.longwood.edu

Dokazano je da čak 90% vozača u nekom trenutku vožnje peva za volanom. Preostalih 10% takođe to čini, ali ih je sramota da priznaju…

 

zastita

Foto: cars.co.za

Južnoafrička republika, zanimljiva po mnogo čemu, ovaj put se istakla po podatku da vozači BMW-a svoje ljubimce štite od čestih krađa, tako što na njih montiraju bacače plamena, koji se po pokušaju krađe aktiviraju.

Naslovna fotografija: Medium