Govoreći o macama, uglavnom obraćamo pažnju na aktivnosti, smešne trenutke ili navike i s obzirom na njihov karakter u celini uzev, nepresušan su izvor zanimacije. Kada govorimo o vrstama, to su uglavnom one za koje svi znamo i koje uglavnom imamo u svojim kućama. Ovom prilikom, odlučili smo da se pozabavimo nekim manje poznatim, ali ništa manje inspirativnim vrstama i na taj način vam približimo ova potpuno neverovatna i nesvakidašnja bića. Ko zna, možda neki od ovih malo znanih lepotana upravo postane vaše posebno biće.

 

Foto: thehappycatsite.com

Foto: thehappycatsite.com

„Selkirk reks“ je unikatna i neobična rasa koju karakteriše kovrdžavo i gusto krzno, pa nije običaj da za ovu macu kažu da je „mačka u ovčijoj koži“. Mi ne možemo da zamislimo ništa mekše!

 

Foto: cattime.com

Foto: cattime.com

„Korat“. Iako je ovo možda i najmanje poznata rasa sa naše liste, felinolozi tvrde da je ovo jedna od najčistijih rasa, jer se nije mešala vremenom sa drugima. Lako ju je prepoznati po srcolikom obliku njuške , a interesantno je da sporije raste, pa joj je potrebno oko 3 godine da dostigne punu veličinu.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

„Sibirska“ mačka spada u, rastom, velike mačke, izrazito inteligentne i temperamentne. Rasa je nastala ukrštanjem sibirske domaće i ukrajinske divlje mačke.

 

Foto: vetstreet.com

Foto: vetstreet.com

„Egipatska mau“ zvanično je jedna od najstarijih mačećih vrsta na svetu, koja datira još iz Starog Egipta. Direktan je potomak afričke divlje mačke, o čemu svedoči i njena opčinjavajuća lepota.

 

Foto: cat-world.com.au

Foto: cat-world.com.au

„Činčila“ persijska mačka je podvrsta persijske mačke, za koju su, pre svega, karakteristične smaragdno zelene oči. Nikome nije poznato kako su dobile ime zaista i zbog čega tačno. U nekim delovima Engleske ih nazivaju i „srebrne“ mačke.

 

Foto: petcha.com

Foto: petcha.com

„Norveška šumska“ mačka ili „Skogkat“ nam dolazi sa ledenog severa Evrope, pa je prilagođena hladnim klimatskim uslovima, što je lako zaključiti po njenom predivnom dugodlakom nepromočivom krznu.

 

Foto: warrenphotographic.co.uk

Foto: warrenphotographic.co.uk

„Mansk“ je potpuno neočekivano bezrepa rasa domaće mačke koja potiče sa ostrva Men u Irskom moru. Velike je i okrugle glave i može da naraste do 6 kilograma.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

„Kratkonoga“ mačka „Mančkin“ je svojevrsni fenomen nastao usled genetske mutacije. Gen koji je odgovoran za ovu mutaciju može se uporediti sa genom koji je odgovoran za kratke noge kod jazavičara.

 

Foto: ign.com

Foto: ign.com

„Savana“ je jedna od hibridnih vrsta mačaka, koja je nastala ukrštanjem servala i domaće mačke. Njena lepota i neobičnost svedoče u prilog uspešnosti ukrštanja.

 

Foto: thehappycatsite.com

Foto: thehappycatsite.com

„Egzota“ egzotična kratkodlaka mačka je rasa koja je nastala 60-ih godina prošlog veka na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, kao hibrid persijske i kratkodlake američke mačke.

Naslovna fotografija: blog.illustraciencia.info