Ako za neku zemlju možemo reći da ima kompleksnu, neiscrpno inspirišuću, dugačku i moćnu istoriju na kojoj može da joj pozavidi svaka druga zemlja na svetu, onda je to svakako velika i daleka nam Kina. Njeni imperatori, tradicija, i kultura koje se talože već hiljadama godina, čine je zaista biserom zaslužnim pomena. Dinastije koje su se smenjivale na njenom čelu bile su unikatne i svaka na svoj način državotvorna. Svet tako drugačiji od našeg, odlučili smo da vam približimo upravo kroz 10 i više nego zanimljivih činjenica o tome kako se uopšte vlada zemljom kao što je Kina. Predlažemo da ovo ne propustite da saznate!

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Sećate se hipnotišućih ratnika od terakote koji su otkriveni? E pa njihovu izradu, kao i izradu uverljivih oklopa, oružja, konja i kočija naredio je car Ćin Ši Huang, verujući da će ga upravo oni čuvati kada preseli dušu na onaj svet.

 

Foto: badassoftheweek.com

Foto: badassoftheweek.com

Pored toga što je jedina imperatorka koju je Kina ikada imala, carica Vu sela je na presto sa 67 godina i vladala je punih 13 godina. I dok je jedni optužuju da je bila ubica gladan moći, drugi tvrde da je radila isto što i drugi vladari, ali da je njoj sve to zamerano jer je bila žena.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Pod uslovom das mo pažljivo brojali, Kina je ukupno imala čak 21 vladajuću dinastiju. Njihova vladavina je trajala od 1600. godine pre nove ere pa sve do 1911. godine.

 

Foto: cadenaser.com

Foto: cadenaser.com

Sa samo 3 godine, na kineski presto stupio je Pu Ji, koga je majka imenovala naslednikom, a zatim izdahnula. Od tada, odvojen od svoje porodice bio je bukvalno zatočen u Zabranjenom gradu, gde je primao obuku za cara čak 11 godina, nakon čega je ipak preneo ovlašćenja na najbliže činovnike, abdicirao, te bio car samo “na papiru”.

 

Foto: twinkl.com

Foto: twinkl.com

Dinastija koja je ubedljivo najduže vladala bila je Šang dinastija, koja je izrodila čak 30 careva, pa se ovo doba naziva i “era Šanga”.

 

Foto: apollonejournal.org

Foto: apollonejournal.org

Promene su svakako doneli Mongoli svojim osvajanjima, vođeni čuvenim Džingis Kanom, čiji su naslednici posle njega nastavljali da okupiraju moćnu Kinu. Jedan od njegovih unuka, Kublaj Kan je 1271. godine osnovao Huan dinastiju, koja je držala tron skoro čitav jedan vek.

 

Foto: chinagoodguide.com

Foto: chinagoodguide.com

Zu Ju Ćao 15. vladar čuvene Ming dinastije, preuzeo je presto kao tinejdžer sa svega 14 godina, te pokazao samo nezainteresovanost za državna posla, kojim su se bavili korumpirani činovnici. Jedna od retkih stvari koje su ga zanimale i gde je pokazivao talenat i volju bilo je stolarstvo, pa je vremenom postao drvodelja bez premca.

 

Foto: triphackr.com

Foto: triphackr.com

Car Tian Cu, pripadnik Liao dinastije, bio je vladar koga zemlja nije zanimala, već samo lov i polo, koji je igrao non stop, a koji je i tada bio sport koji su upražnjavali viši staleži društva. Umesto njega, sve državničke poslove obavljao je brat njegove žene.

 

Foto: naturalrugs.store

Foto: naturalrugs.store

Jedan od najbrutalnijih imperatora koje je Kina imala svakako je Jang Guang, drugi po redu vladar iz dinastije Su. Tron je dobio nasilnim putem, tako što je ubio svog oca. Prva stvar koju je uradio kada je stupio na presto, sve očeve konkubine proglasio je svojim.

Foto: pbs.org

Foto: pbs.org

I za kraj smo ostavili najplodonosniju dinastiju Song. Tokom njihove vladavine, Kina je postala najbogatija zemlja sveta, a populacija je narasla na 100 miliona. Na žalost, njihova vladavina prekinuta je dolaskom Mongola u te krajeve.

Naslovna fotografija: THIS Wallpaper