Psihopatija (sociopatija) smatra se trajnim i teškim poremećajem ličnosti, koje je, na prvi pogled veoma teško uočiti, pogotovo kod osoba koje poznajemo kratak vremenski period, jer ne ostavlja posledice po intelektualne, niti fizičke sposobnosti poremećene osobe. Opisuju i predstavljaju sebe kao srećne, uspešne i ostvarene individue, na žalost, istina je i više nego drugačija. Nose u sebi tamu koja će vas prožeti, a zatim i progutati, ako im pružite priliku da vam se približite. Pomoći im se može, ali samo ako oni to žele. Izabrali smo 10 stvari koje je neophodno da znate o ovim ljudima koje možemo jedino opisati kao zastrašujuće u svojoj bolesti.

 

emotivno_siromastvo

Foto: Quora

Jedna od -klasičnih- osobina svakog psihopate jeste ono što psihologija prepoznaje kao „emotivno siromaštvo“. Ipak, psihopata ne može da opstane u samoći. On ili ona če u kontinuitetu biti u potrazi za žrtvom (bukvalno žrtvom), koju će emotivno zlostavljati i izvlačiti zadovoljenje svojih potreba.

 

2

Foto: urdunews.pakistantribe.com

Vlada konstantna zabuna imaju li psihopate emocije ili ne? Imaju, ali to nisu emocije kao kod psihički zdravih ljudi. Ono što kod njih podseća na emocije su veoma kratkog daha i pre se mogu opisati kao senzacije, jer su intenzivne do gornjih granica.

 

arogancija

Foto: MensXP.com

Psihopate su veoma arogantne. Često su skloni da i te kako precene svoje sposobnosti. Sami sebe veoma tvrdoglavo uveravaju u sopstvene vrednosti, ali interesovanje za svoje sopstvene ideje i ciljeve uglavnom su kratkog daha, jer oni nisu u stanju da razviju bilo šta što traje duži vremenski period. Ponašaju se uglavnom užurbano, pokazuju agresiju i skloni su verbalnim uvredama. Takoe su nestrpljivi i bivaju iziritirani. Takođe ne umeju da kontrolišu sopstvenu narav niti bes koji neizostavno imaju u sebi. Ne poštuju nikakve porodične ili emotivne veze.

 

superiornost

Foto: magforwomen.com

Njihov um podešen je tako da oni veruju da su superiorni u odnosu na, doslovce, sve ljude koji ih okružuju. Dakle, oni svet dele na superiornog – sebe i inferiorne – sve ostale, odnosno one koji su normalni.

 

sazaljenje

Foto: psychopathsandlove.com

Jedino što su psihopate u stanju zaista da osećaju, to je žaljenje prema svojim žrtvama i generalno prema celom svetu. Nije lako prepoznati ovu emociju, jer oni gotovo uvek nose masku uz čiju pomoć šarmiraju i ostavljaju utisak da su prijateljski nastrojeni, a zapravo su u sebi mizantropi (čovekomrzci).

 

kratkog_daha_zelje

Foto: Misstra Knowitall

S obzirom da su njihovi ciljevi kratkotrajni, kao i njihovi hirovi i želje. Takođe, frekvetno sabotiraju ljubav i poverenje koje im se ukazuje, pa je to razlog zašto su u stalnom pokretu i potrazi za novim žrtvama.

 

suplje_samoljublje

Foto: Psychopathyawareness’s Blog – WordPress.com

Vole sebe preko svake mere i to vrlo jako, ali tu postoji jedan problem, jer je čak i to samoljublje šuplje. Pitate se kako to funkcioniše? Tako što su oni i te kako svesni da su njihovi ciljevi kratkotrajni, te da se uglavnom oslanjaju na tuđe sposobnosti i resurse, jer su oni sami po sebi nesposobni da postižu i ostvaruju, tako da oni vole ustvari prestavu o sebi, a ne sebe.

 

zrtva_psihopate

Foto: Scoop.it

U vezi sa psihopatama, postoji jedna veoma opasna stvar. Kada identifikuju osobu koja im privuče pažnju kao potencijalna žrtva, postaju potpuno opsednuti istom. Ubrzo, njihov fokus se intenzivira, a pošto su skloni da zanemaruju sve odgovornosti i obaveze, sve svoje vreme i pažnju će usmeriti na nesrećnu osobu.

 

magovi_manipulacije

Foto: LinkedIn

Pošto su pravi magovi manipulacije, bez po muke će navesti svaku osobu da kod nje izazovu simpatije. Varaće bez trunke griže savesti kako bi zadobili poverenje.

 

ljubav_narcisa

Foto: luckyottershaven.com

Psihopata može, ukoliko uzmemo primer da je u pitanju muškarac, da navede devojku da se ludo zaljubi u njega, pri tom je odvajajući od njenih prijatelja, porodice, posla, škole, od realnosti. A sve to u cilju kako bi je učinio potpuno zavisnom od njega. Kada to postane i zadovolji apetite, bez trunke griže savesti će je ostaviti i krenuti u potragu za narednim izazovom. Uništavajući nečiji život on će smatrati da je toj osobi učinio uslugu jer joj je promenio, po njegovom mišljenju dosadan i besmislen život i čak će smatrati da treba da mu se zahvali i oduži.

Naslovna fotografija: Wallpaper Cave