Čini se da živimo u dobu kada iskrenost postaje prava retkost, a i dragocenost. Često se susrećemo sa ljudima koji lažu. Ipak, ponekad je laž jako eško dokazati. A možda i nije. Često, bez obzira šta usta govore, telo šalje svoju sopstvenu poruku sagovorniku u vidu nekih znaka, koje, ako pravilno pratimo vrlo lako možemo da ustanovimo nivo nečije iskrenosti. Ili neiskrenosti.

 

odbrambeni_stav

Foto: trivostudio

Upadljivo odbrambeni stav.

Kada se suoče sa sumnjom da je njihova laž otkrivena, zauzimaju izrazito odbrambeni stav, što podrazumeva odbijanje davanja konkretnog odgovora na pitanje, podizanje toma, pokušaj distrakcije, čak i optužbe da je neko drugi lažov. Vrlo su česti i odgovori u formi novog pitanja, koje je potpuno nepovezano sa vašim.

 

brzo_pricanje

Foto: Alessandra Vita

Ton i brzina govora.

Ton glasa uglavnom postaje viši i tanji, a što se tiče brzine, lažovi uglavnom laži izgovaraju brže, nego što izgovaraju istinu.

 

pisana_laz

Foto: cicerosg2003 – DeviantArt

„Pisana“ laž.

Tačno, uvek je lakše slagati kada ne mora da se gleda u oči, već kad se ispiše ili otkuca, lažovu, na prvi pogled olakšava posao u velikoj meri. Ostavlja se mnogo više vremena da se osmisle segmenti, o kojima se prilikom “tet – a – tet” kontakta i ne razmišlja. Međutim, mana pisanih laži, koje se šalju mailom ili sms-om, jeste što je to nedvosmislen dokaz laži, te je laganje “crno na belo” nešto što bi svako trebao da zanemari.

 

neverbalna_komunikacija

Foto: Lifehacker

Neverbalna komunikacija (govor tela).

Postoje signali, koje, oni koji lažu, često šalju i to nesvesno. U spektru takvih poteza, možete uočiti često skrivanje ruku, i stezanje ili oblizivanje usana kada im se postavi pitanje, što čine samo neke od pokazatelja da od te osobe nećete dobiti iskren i istinit odgovor.

aid25348-728px-Do-Abdominal-Breathing-Step-1-Version-2

Disanje.

Lako odaje lažova, jer se krvotok ubrzava, pa samim tim i rad srca što dovodi do plićeg i težeg disanja, pa samim tim i promene tona glasa.

 

gledanje-u-oci

Foto: komunikacionevestine.com

Način na koji gleda u oči.

Svakako će izbegavati da vas gleda u oči, ali ako bude primoran na to, shvatićete da nešto nije u redu ili ako vas gleda prodorno bez treptanja, ili ako nekontrolisano trepće.

ukrucen

Foto: Blogs : Asiantown.net

Ukrućenost.

Ljudi koji se pri razgovoru spremaju da slažu, uglavnom imaju vrlo -ukrućeno- držanje, bilo da sede ili stoje. Dakle, ukočena ramena, prekrštene ruke ili noge, sve to lako odaje lažova.

 

znojenje

Foto: ontha.com

Količina znojenja.

Laganje je nešto što izlaže stresu čak i one koji su iskusni u smišljanju i izlaganju laži. Čak i ako je laž takva da ne može da naudi, lažov će se svakako znojiti, jer je znojenje odgovor tela na stresnu situaciju, pa čak i kada je ona minorna.

 

promena_teme

relationship-economy.com

Promena teme na koju se razgovara.

Ranjivost i nelagodnost je ono što oseća većina lažova dok iznosi svoje neistine, pa će gledati da što pre pobegne sa -klizavog- terena u sigurnost neke teme, prilikom koje neće morati da se služi lažima.

 

dodirivanje_lica

Foto: quora.com

Dodirivanje lica rukama.

Prolaženje prstima kroz kosu, dodirivanja vrata dlanovima, dodirivanje ili češanje nosa, prekrivanje usta rukama, sve su to jasni pokreti koji navode na zaključak da unezvereni sagovornik govori laži.

Naslovna fotografija: Udemy