Neki instrumenti su lakši za učenje od drugih, pa stoga pogoduju početnicima. Predstavljamo vam 10 koje bi, svako ko ima malo dara, mogao lako da savlada.

Violine su pogodne za učenje već od 6. godine života. Violine mogu biti različitih veličina, a veličina zavisi od starosti učenika. Ovaj instrument je popularan, te onaj ko nauči da ga svira, lako može da se priključi nekom orkestru ili muzičkoj grupi. Neelektrične su prikladnije za početno učenje.
violina

Violončelo: I ovaj instrument je lak za počinjanje, i to za decu od 6 godina i stariju. Violončelo je zapravo poput velike violine, a svira se uz pomoć gudala. Međutim, dok se violina svira stojeći, violončelo mora da se pridržava između nogu, u sedećem položaju. Ima ga u različitim veličinama.
kontrabas
Kontrabas je još veći instrument od violončela, svira se na isti način, uz pomoć gudala. No,  postoji još jedan način sviranja kontrabasa, a to je bez gudala, čupkanjem i udaranjem po žicama. Svira se stojećki, a pogodan je za učenje već od 11. godine života.  Ima nekoliko veličina. Nije preterano popularan, kao drugi gudački instrumenti, ali je od suštinskog značaja u većini ansambala, naročito u džez bendovima.
kontrabas

Flauta je pogodna za učenje za decu od 10 godina starosti, pa naviše. Popularna je i konkurencija među sviračima je velika. Flauta je zasigurno jedan od najlakših instrumenata za učenje, a laka je i za nošenje. Takođe, ne spadaju u skupe instrumente.
flauta

Klarinet je, takođe, duvački instrument, a početnik bi trebalo da ima 10 godina ili više. Popularan je, a uz njega se lako uči i saksofon.
klarinet

Saksofona ima više vrsta i veličina (sopran, alto, tenor i bariton saksofon). Uči se od 12. godine života. Alto je najpreporučljiviji za početnike. Popularan je, kako u orkestrima, tako i u bendovima različitih žanrova.
saksofon

Truba je instrument napravljen od mesinga, a može početi da se uči od 10. godine života. Brzo se uči, laka je za transport, sastavni je član mnogih, najviše jazz, bendova i nije preterano skupa.
truba

Gitara je odgovarajuća već za uzrast od 6 godina, pa na više. Za početnike se savetuje akustična. Gitara je izuzetno popularna i skoro da nema muzičkog sastava u okviru kog nije potrebna, a takođe, može se svirati i kao solo instrument. Ima puno različitih vrsta i veličina gitara.
gitara

Klavir je pogodan za šestogodišnjake i starije, ali treba znati da oduzima mnogo vremena i strpljenja. No, kada se nauči, jasno je da je sve to vežbanje vredelo, jer klavir daje jedan od najprijatnijih zvukova. Za početnike je pogodan tradicionalni klavir, no, na tržištu ima i elektronskih koji nisu skuplji od klasičnih.
klavir

Harfe postoje u veličinama za mlađe i starije svirače, a nema previše ljudi koji je sviraju. To je jedan od najstarijih instrumenata koji svakako vredi naučiti.
harfa

Izvor: http://musiced.about.com

slike: wiki