Velika je mogućnost da ne postoji žena na svetu koja ne voli da nosi visoke štikle. Istini na volju, visoke štikle i jesu posebna kategorija mode, kojoj se poklanja izuzetno mnogo pažnje. Hod na potpeticama visine i do 20 santimetara, je prava jedna mala umetnost i simfonija pokreta, koja često izaziva veliki bol. No, šta je taj trenutni bol, spram osećaja koji žena ima kada poput Pepeljuge obuje pravu cipelicu. Za sve dame od stila i sjaja smo napravili spisak od 10 korisnih saveta, kako što lakše hodati na vrtoglavim modnim visinama.

odgovarajuca_velicina

Foto: GrayWolf Live

 

Prvo i osnovno, naučite da stojite pravilno u njima.

Nije sve u hodu, prva lekcija je da se stoji na visokim štiklama. Nije isto kada stojite u cipelama čija je potpetica visoka 6 santimetara, ili pak 18 santimetara. Kada ste obuli obe cipele, nastojte da ih osetite stopalima i da utvrdite osećaj ravnoteže u njima. Dok stojite na nekom prijemu ili svečanosti koja zahteva eleganciju, lagano ćete prenositi težinu tela sa jedne noge na drugu, nastojeći da naizmenično odmarate noge, a da to pri tom izgleda „stylish“.

udobnost

Foto: howstodo.com

 

Odabrati najudobniji mogući model.

Cipele koje imaju mekanu podlogu na koju dolazi stopalo mogu u potpunosti olakšati hod u obući, za koju ne žalimo da damo i pravo malo bogatstvo.

 

pravilan_hod

Foto: stuffpoint.com

Hodati u njima po kući, pre izlaska, da se noga navikne.

Nije preporučljivo ubuti cipelu sa visokom štiklom odmah neposredno pre izlaska iz kuće. Kako bi se noga adaptirala na karakterističan položaj, dobro bi bilo obući ih 10-ak ili 15 minuta pre izlaska, jer se hodajući po kući ipak prave manji koraci i mekša je podloga.

 

sitnim_koracima

Foto: Pinterest

Koračati sitnijim koracima.

Prvo, ženstvenije je hodati manjim koracima, pogotovo kada ste u visokim potpeticama, a drugo i lakše je. Ukoliko budete hodali kao u normalnoj odeći, savijajući kolena kao i obično, možete da se pozdravite od stila, ženstvenosti ali i udobnosti. Dakle, uputite se ka velikim visinama malim koracima.

 

stikle

Foto: favim.com

Prilikom kupovine paziti da veličina bude odgovarajuća.

Hod na visokoj potpetici, sam po sebi iziskuje trud i trpljenje stopala jer se nalazi u neprirodnom položaju, pa još ako smo, estetike radi izabrali manji broj dodatni pritisak i bol će postati nesnosan. Ili pak, ako odaberemo veći broj, noga će nam „plivati“, pa može da se dogodi da se izvrne zglob usled nestabilnosti. Najudobnije visoke potpetice su svakako „platforme“, kojih danas ima da se nađu u predivnim modelima.

 

cipela

Foto: Pinterest

Nije preporučljivo nositi ih prečesto.

Pritisak na kičmu zbog neprirodnog držanja, urasli nokti, problemi sa zglobovima, cirkulacijom… Lista je dugačka, a jedno englesko istraživanje je pokazalo da noge nesnosno počinju da bole nakon kontinuiranog stajanja posle jednog sata i šest minuta. Lepota ili zdravlje? Prepuštamo vama da odlučite.

 

da_se_noge_naviknu

Foto: Favim.com

Manju neprijatnost će izazvati gaženje od stopala, ka prstima.

Čineći korak u cipeli koja ima primetno visoku štiklu, možete svom stopalu pričiniti veliki bol. Pogrešno je „kočenje“ prstima i prednjim delom cipele. Na tlo se najpre spušta štikla, a onda i ostatak stopala sve dok prsti ne dotaknu pod. Kada koračate uz stepenice, na stepenik se spušta prednja platforma cipele dok štikla ostaje u vazduhu, a kada se silazi, ravnomerno se gazi štiklom i prstima istovremeno. (Foto: Favim.com)

 

odmoriti_noge

Foto: Pinterest

Dajte sebi oduška povremeno i sedite.

Ukoliko pred sobom imate ceo dan da provedete na visokim potpeticama, a ako ne želite da završite sa bolnim žuljevima i odranom kožom, učinite sebi i kad god imate priliku, sedite i ako je moguće opružite noge u kolenu. Makar i pet sekundi će značiti da stopalo predahne od neprirodnog položaja. Ono što nikako ne smete da uradite je da se izujete na kratko, jer ćete nakon ponovnog obuvanja i ustajanja osetiti nesnosan bol u celim nogama.

 

Hodati po pravoj liniji.

Potrebno je malo vežbe i truda, ali to je ništa u poređenju sa saznanjem da ste naučili da hodate kao pravi modeli na revijama. Dok hodate, zamislite pravu liniju ili prosto pratite već postojeću liniju pločnika. Prilikom koračanja postavljajte nogu jednu ispred druge, blago praveći talase kukovima. Malo strpljenja, malo balansiranja i od svake ulice kojom prođete napravićete modnu pistu.

 

udobni_model

Foto: Wheretoget

Tokom hoda, trebalo bi da leđa budu ispravljena.

Prava leđa, brada paralelna sa podom i ispravljena ramena su pokazatelj da žena koja korača na visokim štiklama, osim lepih cipela ima dostojanstvo i pravilno držanje. A i kada su leđa ispravljena lakše se hoda na 20 i +.

Naslovna fotografija: GrayWolf Live