Surlasta njuška, čupavi rep i sredstvo sa lenjivcima, dovoljan su dokaz da mravojede smatramo i više nego simpatičnim. Samotnjaci kakvi jesu, združuju se samo prilikom parenja, nakon čega ne ostaju zajedno. Nemaju zube i čulo vida im je izuzetno loše, ali zato imaju perfektan njuh i sluh. Jakim stomačnim kontrakcijama melju ogromne količine insekata koje pojedu u toku dana. Evo još 10 razloga zašto su mravojedi „cool“.

 

1

Foto: sfzoo.org

Nezgrapni i uglavnom plašljivi mravojedi, mogu da porastu do 2 metra u dužinu i da teže čak 45 kilograma. Ako se pitate koliko je takvoj životinji potrebno mrava da bi utolila glad, odgovor je oko 35.000 jedinki!

 

jezik

Foto: zoonooz.sandiegozoo.org

Mravojedi se smatraju podgrupom svoje vrste po imenu “Vermilingua” što u prevodu znači “crvojezični” (jezik – crv). Kao jedan od najspecifičnijih jezika u životinjskom carstvu, jezik mravojeda može da poraste čak 60 santimetra i opremljen je izuzetno lepljivom pljuvačkom kao i kukicama koje su okrenute ka ustima, a kojima hvata mrave i termite, koji su mu ujedno i jedina hrana.

 

samotnjak

Foto: animalsadda.com

Izraženo su nedruštveni, pa tako izbegavaju druge životinje, ljude, ali i pripadnike svoje vrste. U procesu parenja, u najboljem slučaju bi mogli biti opisani kao nezainteresovani i letargični, a ponekad čak i agresivni. Čini se da jedino što ih istinski zanima jeste potraga za hranom.

 

dali_i_mravojed

Foto: openculture.com

Bilo kako bilo, veliki slikar i umetnik Salvador Dali, odlučio je upravo da mu jedan mravojed postane ljubimac, koga je šetao na povocu, a jednom prilikom ga je i ovekovečio na platnu. Tretiranje mravojeda kao ljubimca niko ne preporučuje zbog njihovog nezgodnog karaktera, povučenosti i kandži koje su oštre poput noževa.

 

ne_unistava

Foto: YouTube

Smatraju se veoma inteligentnim bićima, jer kada naiđu na mravinjak, oni ga ne uništavaju, već se nakon nekog vremena vraćaju kako bi mogli ponovo da se nahrane iz njega.

 

mrvojed_i_jaguar

Foto: earthtouchnews.com

Dovoljno su hrabri da se ne povlače pred opasnijim životinjama, pa je zabeleženo da se čak vrlo hrabro suprotstavlja jaguar, koji se na kraju sam sklonio.

 

mravojed

Foto: animals.sandiegozoo.org

Tokom XVIII veka, vladala je ogromna zabluda, u koju su Evropljani verovali. Naime, radi se o ubeđenju das u svi mravojedi ženke, te da je njihova dugačka njuška ustvari polni organ, kojim oplođuju sami sebe (hermafroditi).

 

dete_na_ledjima

Foto: Pinterest

Ženke su veoma praktične i snalažljive, pa tako kada hoće da izgledaju veće i da se zaštite od potencijalnih napada, one zakače svoje mladunce na leđa i tako ih nose, a od gustog krzna, nemoguće je ustanoviti gde počinju mladunci a prestaje majka, pa tako deluje kao ogromna pojava.

 

njuh_mravojed

Foto: animalfactsencyclopedia.com

Vid im je zapanjujuće loš, ali zato osećaju mirise i vibracije čak 40 puta intenzivnije od čoveka.

vole_vodu

Foto: thinglink.com

Odlični su plivači i čini se uživaju dok su u vodi. Spadaju u vrlo čiste životinje koje održavaju higijenu, pa nije retkost videti ih kako se, bukvalno, kupaju u vodi. Mravojedi imaju najnižu telesnu temperaturu od svih drugih sisara.

Naslovna fotografija: Alternative Energy