Od ukupno 160 vrsta, koliko ih je nauka izbrojala, gotovo sve mogu da se svrstaju u ugrožene i to u svom prirodnom staništu. Gušter, a opet nije. Čudo, a opet nije. Ima dva oka, od kojih svako gleda zasebno i može da opiše pun krug od 360 stepeni. U stanju je satima da sedi nepomično i čeka svog omiljenog insekta za užinu. Majstor je za stapanje sa okolinom, jednostavno promeni boju tela i postane još jedan kamen, busen trave, nepomična grana, žbun, stabljika… Pogađate, govorimo o kameleonima, a ono što ćete saznati u produžetku u potpunosti će vas iznenaditi.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Nakon decenija istraživanja, naučnici su uspeli da definišu način na koji kameleoni menjaju boju. Ovaj proces zavisi od nanokristala koji su smešteni u koži kameleona, a ne od pigmenta kako se verovalo. Promena boje svojstvena je mužjacima, koji boju menjaju kako bi bili uočjiviji ženkama, kako bi se sakrili od predatora ili zakamuflirali jer isčekuju plen u zasedi.

 

Foto: gregdutoit.com

Foto: gregdutoit.com

Za većinu vrsti koje žive na drveću, ako se desi da padnu sa grane, tokom pada su u stanju da naduvaju pluća i time ublaže udarac u tvrdo tlo.

 

Foto: arkive.org

Foto: arkive.org

Iako preko dana živopisnih boja, noću, telo kameleona postaje gotovo potpuno belo. Ovo je vrsta čija veličina varira od 1,5 cm pa do 30-ak cm, koliko dostižu odrasle jedinke.

 

Foto: pet-chameleon-care.com

Foto: pet-chameleon-care.com

Egzotični kakvi jesu i po izgledu i po osobinama, nastanjuju isto tako egzotične predele Madagaskara, Arabijskog poluostrva, juga Španije, Cejlona i Male Azije.

 

Foto: palebluenews.com

Foto: palebluenews.com

Jezik, po kome je između ostalog kameleon i poznat, dugačak je koliko i samo njegovo telo, koji služi za hvatanje hrane. Veliki jezik smešten je u grlenoj vrećici i povezan je sa jezičnom kosti. Sam jezik obložen je izuzetno lepljivim sekretom, koji ima važnu ulogu pri hvatanju insekta.

 

Foto: sites.jmu.edu

Foto: sites.jmu.edu

Kada govorimo o razlikama između mužjaka i ženki, one su očigledne, počev od spoljašnjeg izgleda. Mužjaci menjaju boju, naočiti su i ukrašeni raznim telesnim ornamentima, kao što su izrasline i rogovi u nekim slučajevima.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Poput zmija, kameleoni takođe nemaju srednje i spoljašnje uho, ali to ipak ne znači da su gluvi, pa se beleži sposobnost da registruju zvuke u rasponu frekvencije od 200 do 600 Herca (Hz).

 

Foto: biodiversityscience.com

Foto: biodiversityscience.com

Imaju sposobnost da vide i pod običnim, ali i pod ultravioletnim osvetljenjem. Čak je zaabeleženo da kameeloni koji su izloženi ultravioletnoj svetlosti pokazuju bolje raspoloženje i pojačanu socijalnu interakciju sa drugim jedinkama.  

 

Foto: wallpapers13.com

Foto: wallpapers13.com

Za razliku od većine drugih vrsta guštera, kameleon nema sposobnost regeneracije povređenog ili izgubljenog repa.

 

Foto: fascinatingafrica.com

Foto: fascinatingafrica.com

Takođe, kameleoni su poznati po tome što se njišu napred-nazad dok prave trome, male i spore korake. Do danas, naučnici nisu uspeli da ustanove zašto do toga dolazi.

Naslovna fotografija: YouTube