Jedno od onih mesta na Zemlji koja mogu da se definišu samo i jedino kao – nestvarna. Pločastog zaravnjenog vrha, izdižući se iz džungle prekrivene maglom na 2.772 metra, Roraima predstavlja, osim prirodne granice južnoameričkih zemalja, takođe i jedan nestvaran ekosistem, koji je do skora bio u potpunosti neistražen, još iz doba od pre 2 milijarde godina, od kako ova formacija postoji.

 

litice_400_metara

Foto: feel-planet.com

Vrh, koji podseća na veliku zaravan, okružuju litice visoke oko 400 metara, sa kojih se spuštaju prelepi vodopadi. Na lokalnom jeziku, ravnu površinu ove planine nazivaju -mesa-, što u prevodu znači sto (sto za kojim se sedi).

 

kie_na_roraimi

Foto: Vladimir Dinets

Većinu vremena, vrh Roraime zasipaju kiše, koje redovno spiruju sve nutritivne materije, pa je pejzaž prilično jedinstven – deluje kao da nema nikakvog oblika života, osim hladne kamenite podloge.

 

roraima_kakvu_znamo_danas

Foto: iBackgroundWallpaper

Smatra se jednom od najstarijih formacija na Zemlji koja je sačuvana u originalnom obliku, još od doba Prekambrije, kada je usled tektonskih pomeranja, pesak počeo da se taloži u slojevima i izdiže sa dna okeana, koji je nekada pokrivao ovo područje. Vremenom, ovo je postalo čvrsto tle, čiji su obodi erodirali, pa je tako nastala Roraima, kakvu danas poznajemo.

 

pemon

Foto: www.igiornielenotti.it

Indijanci iz plemena Pemon, koji su naseljavali ove krajeve, smatrali su da je Roraima preostali panj, od gigantskog drveta koje je u svojo krošnji krilo sve voće i povrće ovog sveta. Generalno, pre dolaska Evropljana u Venecuelu, ova planina je imala veliki značaj za starosedeoce ovog kraja i uopšte za sve one koji su naseljavali te predele. Takođe je, zbog svog izgleda, predmet brojnih mitova i legenda ovog kraja.

 

roraima_povrsina

Foto: ecotraveller.tv/the-lost-world/

Zbog svog položaja, prilično otuđenog od civilizacije, na samoj planini i oko nje razvile su se endemske biljne i životinjske vrste koje su jedinstvene po tome što se ne mogu pronaći nigde više u svetu, među kojima su neke vrste karnivornih biljaka (mesožderke), orhideje.

 

povrs_roraime

Foto: panoramio.com

Tretira se prirodnom granicom između država Brazila, Venecuele i Gvajane. Pripada lancu zaravnjenih planina po imenu Pakaraima. Ove planine poznate su i pod drevnim imenom -tepui-, što u prevodu znači kuća bogova. Jedna od legendi kaže i da su bogovi izravnali ove planine, kako bi sebi napravili dom na Zemlji.

 

vodopadi

Foto: pantip.com

Čuveni, a najviši na svetu, -anđeoski- vodopad (Angel waterfall) zapljuskuje upravo litice Roraime, a visok je 979 metara. S obzirom da su kiše na planinskom vrhu i više nego česte, prirodno obnavljaju zalihe vode, što ovaj, a i sve druge vodopade na ovoj planini čini neprestano čarobnim. 

 

kristali

Foto: cafe.comebackalive.com

Zaravan Roraime je površine od 44 kvadratna kilometra. Ovde je locirana i čuvena Dolina kristala, planinski kanjon ispunjen belim i ružičastim kvarcnim kristalima.

 

gondvana

Foto: geo.fu-berlin.de

Svoj fascinirajući izgled, Roraima duguje i aktivnostima tla, koje su doprinele rasparčavanju prastarog gigantskog kontinenta Gondvane, od čijih otcepljenih delova su se razvili današnji kontinenti.

 

BruceMeans

Biolog Brus Mins (Bruce Means) podrobno je istraživao Roraimu sa svojim timom i ustanovio da svaki deo planine naseljavaju specifične vrste kojih nema na nekom drugom mestu ni u svetu, a ni na planini. Osvajajući vrh, stigli su do oštrih litica na kojima nije bilo gde da se razapnu šatori, pa su bili prinuđeni da ih kače za stene i praktično noće „u vazduhu“.

 

 Naslovna fotografija: Zé Viagem