Plašimo ih se, ali ih i volimo. Oni su plišani simbol svakog detinjstva, ali kada se nađemo pred jednim takvim, setimo se koliko je on ustvari moćna zverka. Samotnjaci po prirodi, nikada neće napasti ukoliko ih ne dirate, ali takođe, medvedi spadaju među vrste koje ne biraju sredstva kada je preživljavanje u pitanju, a u prilog tvrdnji govori podatak da su, tokom naleta ogromne vrućine u inače ledenom Sibiru, tokom leta 2010. godine, medvedi počeli da, rijući moćnim kandžama otkopavaju grobove i jedu ostatke kako bi preživeli. O njihovoj surovosti, umiljatosti, čuvenom „medveđem“ snu, ali i brojnim drugim nepoznanicama  ovim fantastičnim stvorenjima, možete saznati upravo u produžetku teksta.

 

Foto: quora.com

Foto: quora.com

Medvedi imaju dva sloja krzna. Prvi, kraći sloj, služi da održava temperaturu, a gornje krzno, sa dužom dlakom služi da zadrži vodu daleko od kože.

 

Foto: trekearth.com

Foto: trekearth.com

Otisci medveđih šapa su lako prepoznatljivi i upadljivo različiti od šapa drugih životinja. Otisci su široki oko 15-ak santimetara, sa jasno uočljivih 5 prstiju i masivnim kandžama. Prednje šape su nešto kraće, a kada ne bi imao kandže, otisci zadnjih šapa bi podsećale na otiske čovečijeg bosog stopala.

 

Foto: thinglink.com

Foto: thinglink.com

Danas na svetu postoji, verovali ili ne, svega 8 različitih vrsta medveda. Usled otopljavanja polarne kape, često dolazi do jedne zanimljive pojave, a to je da se beli polarni medved često pari sa američkim grizlijem. Ova hibridna vrsta iz milošte se naziva „pizli“.

 

Foto: benmuse.typepad.com

Foto: benmuse.typepad.com

Ukoliko vam u nekoj egzotičnoj zemlji ponude kao specijalitet, iznutrice belog medveda, ljubazno odbijte, jer ljudski organizam nije u stanju da podnese toliko vitamina A, koliko ga polarni meda skladišti.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

Često ćemo čuti da je medvedima izraženo razvijeno čulo njuha, koje mu pomaže da namiriše svoju hranu. Nas je zanimalo koliko je to čulo zapravo razvijeno, pa smo našli podatak koji kaže da je medved životinja u stanju da nanjuši svoj plen na razdaljini od čitava 32 kilometra!

 

Foto: matterism.com

Foto: matterism.com

Hibernacija je stanje u kojiemedved ulazi tokom zime. Dok je u ovom stanju, jedinka ne urinira, jer organizam pretvara urin u hranljive proteine koji obezbeđuju mirovanje.

 

Foto: indiagetaways.co.in

Foto: indiagetaways.co.in

Poznato je da medvedi imaju naviku da se češu o koru od drveta, ali malo je znana činjenica da medvedi imaju svoje omiljeno drveće, zbog koga su u stanju da prevale i kilometre samo da bi se očešali onako kako vole.

 

Foto: nairaland.com

Foto: nairaland.com

Grizli medvedi spadaju među predatore, koji imaju najjači ugriz na planeti. Izmereno je neverovatnih 8 miliona Pa (paskala), u prevodu, to je snaga, dovoljna da zdrobi kuglu za kuglanje.

 

Foto: darkok.wordpress.com

Foto: darkok.wordpress.com

Ako ste se ikada zapitali zašto je medved baš medved, odgovor leži u staroslovenskom jeziku, na kome ova imenica bukvalno znači „onaj koji zna gde je med“. U osnovi imena je i stara reč – veda, što znači znanje.

 

Foto: seerinteractive.com

Foto: seerinteractive.com

Zašto je krzno panda medveda crno bele boje, objasnila je jedna tibetanska legenda. Pre mnogo vremena, pande su živele u visokim planinama Tibeta, njihovo krzno je bilo snežno belo i čuvala ih je pastirica koja ih je mnogo volela. Jednog dana, mladunče i njegovu majku je napao gladni leopard, ali se pastirica isprečila štiteći pande. Majka i mladunče su se spasli, ali devojka nije bila te sreće. Potišteni medvedići prekrili su prednje i zadnje šape pepelom, u znak tuge i sećanja na njihovu prijateljicu. Kako su plakale, garavim šapama su brisale oči i prekrivale uši, a onda su se međusobno grlile kako bi se utešili, a pepeo je ostajao po njima, zacrnjujući delove krzna, koje nisu hteli da operu u znak večnog sećanja na hrabru devojku.

Naslovna fotografija: naturfotografen-forum.de