Jedan od najvećih vojskovođa od kako je sveta i veka, rođen je 356. godine p.n.e. U svakoj bici je stajao u prvom borbenom redu. Po povratku iz pohoda u Indiju, tražio je da ga proglase Bogom, te su u njegovom prisustvu svi klečali. Imao je konja po imenu Bukefal, koga je pripitomio, jer je shvatio da se konj plaši sunčeve svetlosti, pa mu je pomogavši da se ne boji sunca, pomogao i da se ne boji ljudi. Bukefal je pratio Aleksandra u svim njegovim osvajanjima.

 

aleksandar_kralj_faraon

Aleksandar Makedonski je istovremeno bio kralj Makedonije, egipatski faraon, kralj Persije i kralj Azije. Uspeo je da pokori najveći deo tada poznatog sveta, pa se sa razlogom smatrao najvećim osvajačem.
(Foto: en.wikipedia.org)

aleksandrova_grobnica

Interesantno je da su Gaj Julije Cezar, Marko Antonije, pa i Oktavijan Avgust, svako u svom dobu, učestvovali u hodočašću do mesta u Aleksandriji, egipatskom gradu koji je po Aleksandru dobio ime, a koji su tada smatrali njegovim grobnim mestom. Iako se tamo nalazi impozantan sarkofag, koji mnogi ljudi dolaze da posete, stvarno mesto gde je sahranjen veliki vojskovođa i dalje je tema sporenja istoričara i arheologa. Jedna od lokacija, za koju se spominje da bi moglo biti mesto počinka, je i grobnica u Amfipolisu, u blizini Soluna.

(Foto: www.pinterest.com)

 

aleksandrija

Smatra se osnivačem bar 70 gradova, od kojih je 20 ponelo ime po njemu samom, a jedan čak i po njegovom konju, Bukefalu, koga je obožavao. Aleksandrija Bukefalova ili Bukefalija je osnovana u maju 326. pne, na mestu znamenite bitke na Hidaspu, nedugo nakon Bukefalove smrti. Smatra se da se njegova lokacija nalazila nedaleko od grada Jheluma i sadašnjem Pakistanu.

(Foto: www.starapovijest.eu)

 

safran

Redovno je prao kosu u rastvoru od biljke šafran, kako bi zadržao sjaj i boju sunca koju je imala. (Foto: prirodnolecenjebiljem.blogspot.com)

 

aleksandar_veliki

Kuriozitet je da ni izbliza nije bio toliko obožavan tokom svoje vladavine, kao nakon smrti. Mnogi su ga čak smatrali tiraninom, koji je još pri tom bio i pijanica.

(Foto: www.binglebogfacts.com)

 

Aleksandar_tiranin

Nakon što je odneo pobedu nad Darijusovom Persijom, počeo je da se oblači kao Persijanac, a istorija kaže da je uzeo i dve persijske žene da mu budu supruge.

(Foto: www.ancientbattles.com)

 

heterohromija

Naučnici koji su istraživali njegov život, došli su i do podatka da je imao heterohromiju, što znači da mu je jedno oko bilo smeđe, a drugo plavo.

(Foto: spoki.tvnet.lv)

 

veliki_vodja

Nadimak „Veliki“ zaradio je od svojih vojnika, koji su ga smatrali komandantom i vođom bez premca. (Foto: www.entrepreneur.com)

 

takmicenje_u_picu

Jednom prilikom, Aleksandar je naredio da se održi takmičenje u ispijanju alkohola, među njegovim vojnicima. Ovu situaciju možemo najbolje opisati onom narodnom izrekom: „Ko preživi, pričaće“, s obzirom da je 42 vojnika umrlo od trovanja alkoholom. (Foto: en.wikipedia.org)

 

kastrovi_sinovi

Od šest sinova, koliko ih Fidel Kastro ima, čak tri su dobila ime po Aleksandru Velikom: Aleksis, Alehandro i Aleksander. (Foto: www.therealcuba.com)

 

 Uvodna fotografija: www.mystorybook.com