Planetarno popularni „Jutjub“ (YouTube), zahvaljujući izuzetno jednostavnom interfejsu omogućava korisnicima, kojih ima u celom svetu, da vrlo jednostavno postave neki video zapisi i uživaju u višemilionskim sadržajima zabavnog i edukativnog karaktera. Ova mreža je nastala sredinom februara 2005. godine, a oktobra 2013. „Gugl“ (Google) je objavio da je kupio kompaniju za 1,65 milijardi dolara. Evo šta sigurno do sada niste znali o ovoj društvenoj mreži.

 

kako_se_ljubiti

Najposećeniji tutorijal na ovom kanalu je pod nazivom „How to kiss?“ (Kako se ljubiti?) (Foto: www.youtube.com)

 

korisnici

Ima više od milijardu registrovanih korisnika, što je više od 1/3 ljudi koji koriste internet, širom sveta. (Foto: www.pulseheadlines.com)

 

gangnam_stajl

Muzički video pod nazivom „Gangnam stajl“ (Gangnam Style), komična pesma korejskog pevača Psaja, prvi je u istoriji interneta, koji je viđen više od milijardu puta. Rekord je oboren 21. decembra 2012. pa je zato Jutjub brojač morao da se resetuje.

(Foto: www.cnet.com)

sediste_jutjuba 

Prvo „sedište“ Jutjuba bilo je smešteno u male kancelarije iznad jedne picerije i restorana sa kineskom hranom u mestu San Mateo (San Mateo), Kalifornija (California). (Foto: sites.google.com)

 

dzastin_biber

Video koji ima najviše obeleženih opcija nesviđanja (disliked), je spot Džastina Bibera (Justin Bieber), pod nazivom „Bejbi“ (Baby), skoro 4,5 miliona.

(Foto: www.ohmymag.com)

 

jutjub_pre_jahua

Smatra se drugim po redu najvećim internet pretraživačem, odmah nakon Gugla (Google). Veći je i od Jahua (Yahoo) i Binga (Bing).

(Foto: searchengineland.com)

 

video_sadrzaji

Svakog minuta na ovu mrežu se učita preko 100 sati najrazličitijih video sadržaja.

(Foto: www.youtube.com)

 

zarada_od_kanala

Deset najposećenijih Jutjub kanala, u 2015. godini, zaradili su između 2,5 i 12 miliona američkih dolara. (Foto: makeonline.co)

 jezici_na_jutjubu

Korisnici ove mreže mogu da titluju svaki video i pri tome da izaberu neki od čak 75 jezika, koji su u ponudi. (Foto: www.whatmobile.net)

 

jutjub_tobogan

U sedištu ove kompanije, zaposleni pri silasku sa viših spratova mogu ići peške, stepenicama, liftom, ili se čak spuštati niz tobogan. (Foto: www.youtube.com)

Naslovna fotografija: www.youtube.com