Kada govorimo o zvanično najvišem objektu na svetu, koji je podigla ljudska ruka od kako je sveta i veka, ne možemo govoriti samo o statici i materijalima. Stojeći u podnožju kule, koja, čini se kako podižete pogled, nema kraja već seže skroz do neba, ne možemo samo jednom rečju opisati osećaj. Fascinirajući dizajn, visina koja sama po sebi hipnotiše i oblik, koji podseća na najvišu kulu nekog dvorca. Uostalom, nemojte da vam prepričavamo, uverite se sami zašto je Burdž Kalifa u svakom smislu te reči – veličanstven.

 

cvet_kao_inspiracija

Foto: webecoist.momtastic.com

Ako pogledamo projekat videćemo da je podnožni deo građevine inspirisan izgledom egzotičnog cveta čiji je stručni naziv „Hymenocallis“, a koji je poznat po svojim dugačkim laticama koje se pružaju iz centra cveta.

 

zaliha_vode

Foto: Yahoo

A sada zaista fascinantan podatak! Ovaj oblakoder za svoje i potrebe ljudi koji tu obitavaju „usisa“ potpuno neverovatnih 947.000 litara vode i to na dnevnom nivou.

 

stakleni_paneli

Foto: jastourism.com

Eksterijer megakonstrukcije, koja je nikla iz pustinjskog peska Dubaija, pokriva 26.000 staklenih panela, a zanimljiv podatak kaže da je svaki sečen ponaosob.

 

armatura

Foto: constructionweekonline.com

Kada bi se svih 55.000 tona čelika, koji je korišćen pri izgradnji Burdž Kalife, razvukao po dužini, pokrio bi čak 1/4 od ukupnog prečnika naše planete.

 

tezina

Foto: indovance.com

Znate li koliko bi ukupno težilo 100.000 slonova, kada bismo ih izmerili odjednom? Isto onoliko, koliko teži i čitav neboder.

 

mnogi_rekordi

Foto: spaceio.com

Osim što je najviše na svetu, ovo građevinsko čudo drži i sledeće rekorde: najviša građevina trenutno i ikada sagrađena, najviša samodržeća konstrukcija, a zatim, zgrada sa najviše spratova, objekat sa najvišom liftnom konstrukcijom, koji ima najvišu platformu za posmatranje i najvišlji noćni klub i restoran…

 

pocetak_2004

Foto: Pinterest

Radovi na iskopavanju za temelj kule Kalifa počeli su svečano januara 2004. godine, a zvanično otvaranje dogodilo se istog meseca 6 godina kasnije.

 

zvanicna_visina

Foto: WallsDesk.com

Zvanična visina, „od poda do plafona“ iznosi strmoglavih 828 metara.

 

liftovi

Foto: ohfact.com

Cela konstrukcija opslužena je sa 58 konstantno funkcionalnih liftova, koji postižu brzinu od 10 metara do sekundi.

 

iz_daljine

Foto: english.alarabiya.net

Kula je lako uočljiva sa velike udaljenosti. Bez durbina i naočara, moguće ju je spaziti sa udaljenosti od čak 95 kilometara.

Naslovna fotografija: Just Fun Facts