Kada on pusti krik, čuje ga svako živo stvorenje u prečniku od 8 kilometara. Dane uglavnom, kada to vreme i pun stomak dozvoli, provodi spavajući, ponekad čak i po 20 sati. Međutim, kada ga muka natera, u stanju je da pređe skoro 20 kilometara u toku dana, ili u toku noći. Fosilni ostatak pronađen u Tanzaniji, svedoči o postojanju velikih mačaka kakve danas svrstavamo u lavove, i to već 3,5 miliona godina. To koliko su jedinstveni, posebni i po mnogo čemu specifični, ne možemo znati dok im se ne približimo. Mi smo bili dovoljno hrabri da prikupimo neke potpuno nove i zabavne činjenice o tome kako oni ustvari žive, da li se i čega plaše, kakve su im svakodnevne navike i u čemu posebno uživaju.

 

Foto: speakupforthevoiceless.org

Foto: speakupforthevoiceless.org

Lavovi mogu da se definišu kao ugrožena vrsta, ako uzmemo u obzir podatak da postoji mogućnost da do 2020. godine u potpunosti izumru ako se nastavi krivolov ovih veličanstvenih životinja.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Kandže odraslog lava mogu da porastu otprilike oko 7 santimetara. Ne morate da uzimate lenjir, koliki su ljudski prsti, tolike su lavlje kandže (!).

 

Foto: travelblurbs.com

Foto: travelblurbs.com

Za razliku od lavova, koji u nekom trenutku svog života obavezno napuste čopor, lavice u njemu ostaju tokom celog života. Ako ga iz bilo kog razloga ipak napuste, prepuštene su same sebi, jer drugi čopori nisu dobro došli za nove članice.

 

Foto: allposters.com

Foto: allposters.com

Lavovi imaju fantastično razvijeno čulo sluha, zahvaljujući ušima, koje se usmeravaju u pravcu zvuka. Fantastičan podatak kaže da su u stanju da čuju plen koji se nalazi na rastojanju od preko jednog kilometra.

 

Foto: theyorubablog.com

Foto: theyorubablog.com

Nisu rođeni sa mogućnošću da predu. Iz porodice velikih mačaka, to jedino rade leopardi.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Kao i druge velike mačke, lavovi imaju izuzetno hrapav jezik, kojim bez veće muke uklanjaju kožu sa mesa svog plena. Kada bi lav nekoliko puta polizao čoveka po istom mestu, bez po muke bi mu ogrebao kožu do krvi.

 

Foto: fineartamerica.com

Foto: fineartamerica.com

Lavlje zenice su skoro tri puta veće od ljudskih, ali imaju jedan nedostatak, a to je da ne mogu precizno da gledaju sa strane, pa kada hoće da pogledaju levo ili desno, moraju da okrenu celu glavu.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Dominantan mužjak lava, koji se smatra glavnim u čoporu, ima dva primarna zadatka, a to su da se pari sa svim ženkama u čoporu, i da brane svoj čopor od drugih mužjaka koji hoće da preuzmu primat.

 

Foto: procurious.com

Foto: procurious.com

Mužjaci su u stanju da se pare i do 50 puta dnevno, samo da bi ženkama obezbedili sigurno potomstvo. Odnos traje nekoliko sekundi, a ženke na svet donose mlade nakon 3,5 meseca.

 

Foto: thestandard.co.zw

Foto: thestandard.co.zw

Lavovi nisu brzi kao panteri ili tigrovi, na primer, pa zato love timski, oslanjajući se na snagu, pre nego na brzinu.

Naslovna fotografija: KATV.com