Koliko puta vam se desilo da posmatrate svoju mačku kako lovi, šunja se ili naprosto sedi i pomislili „isti tigar“, „preslikan crni panter“ „skače kao gepard“, „šeta kao lav“? Mnogo, je l da? Ne, niste poblesavili, pred vama je ustvari zaista jedan predator, doduše u nešto manjem izdanju. Da su ostali odani svojoj divljoj vrsti iako smo ih naučili na konzerviranu hranu, spavanje u krevetu i nuždu u posudi sa posipom, mačke su mačke, i njihova divlja priroda govori u njihovo ime. Družili smo se i sa velikim i sa malim mavama, te ustanovili 10 sličnosti između naših ljubimaca i njihovih većih rođaka.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Bilo da su divlje ili „kućne“, mačke su generalno nokturnalna (noćna) stvorenja, pa ne treba da vas čudi to što će vaše ljubimče bez naočitog razloga galopirati po kući u 3 ujutru, jer u to doba, njegovi afrički i azijski rođaci takođe trče, ali za plenom.

 

Foto: pawsomekitty.com

Foto: pawsomekitty.com

Mačke su generalno mesožderi, pa tako nećete videti ni divlju ni domaću mačku da jede, na primer, kelj ili kelerabu.

 

Foto: thursailso.com

Foto: thursailso.com

Obožavaju da sede u kutijama! Nema objašnjena, jednostavno vole kutije i treba im udovoljiti kutijom.

 

Foto: alamy.com

Foto: alamy.com

Šunjanje na mekim jastučićima? O da, bilo da love gnua ili vašu nogu, nećete ih čuti dok ih ne spazite tik pored sebe.

 

Foto: blog.londolozi.com

Foto: blog.londolozi.com

Pošto im je svima u prirodi da kandžama ostavljaju tragove, lav će to učiniti na kori nekog debelog stabla, a vaš ljubimac će, na primer, na stolu, drvenoj ivici od fotelje, ili pak štoku od vrata.

 

Foto: colourbox.com

Foto: colourbox.com

Primetili ste sigurno da vaša mačka leži nepomična i izgleda kao da spava, a ustvari špijunira jedva otvorenih očiju šta vi radite? Divlje mačke to isto rade, posmatrajući kako se njihov plen kreće, ali i šta se dešava u njihovom okruženju.

 

Foto: writerscafe.org

Foto: writerscafe.org

Mačeća dremka je takođe jedna od aktivnosti koja se upražnjava u afričkoj savani i u vašoj dnevnoj sobi

 

Foto: nardio.net

Foto: nardio.net

Gnječenje prednjim šapama je osobina koju sve mačke bez obzira na veličinu poseduju i niko sa sigurnošću ne može da potvrdi zašto to rade kada odrastu, ali svakako rade i podjednako su slatki.

 

Foto: pondoro.co.za

Foto: pondoro.co.za

Ostavljanje mirisa i obeležavanje teritorije bilo urinom, ili prostim trljanjem obraza o stvari još jedna je zajednička osobinama i malih i velikih.

 

Foto: resiliencei.com

Foto: resiliencei.com

Veličina nije presudna da bi i jedni i drugi imali nepredvidiv karakter, te se očas posla pretvorili u prave zveri koje ne prezaju ni od čega…

Naslovna fotografija: InspireBee