Najkraći opis ovih ogromnih ptica koje u trku deluju kao neko borbeno vozilo, jeste moderni dinosaurus sa smrtonosnom krestom. Iako su vrlo male šanse da ćete, dok šetate nekim australijskim odmaralištem, naići na ovog džina, naše je svakako da vas upozorimo na, zvanično, prema Ginisovoj knjiži rekorda, najopasniju pticu na svetu. Kazuar je ptica trkačica, po brojnim telesnim karakteristikama slična noju. Naseljavaju gustiše Nove Gvineje, kao i priobalne predele tople Australije. Mužjaci bdiju nad jajima dok se ne izlegu, a onda o mladuncima koji odmah postaju aktivni. Evo po čemu su kazuari, osim što izgledaju preteće, toliko opasni.

 

neletaci

Foto: Pinterest

Iako su ptice, ne mogu da lete. Po građi slični su nojevima, emuima, kiviju i nanduima. Beleži se da su ženke veće i da su šarene, za razliku od mužjaka koji su sitniji i braonkaste boje.

 

zenka_i_muzjak

Foto: Pinterest

Odrasla ženka kazuara može da teži i preko 73 kilograma, a kada ispravi dugački vrat, može da dostigne visinu i do 2 metra. Na glavi nosi krestu, koja može da poraste i po 18 santimetara. Noge su opremljene sa tri snažna prsta, na kojima su oštre kandže velike i do 12 santimetara.

 

slicni_ljudima

Foto: Pinterest

Vrlo su slične ljudima po tri karakteristike: izražena vizuelna individualnost (moguće ih je razlikovati vizuelno), kreću se kao ljudi i sličnih su dimenzija kao i ljudi. Interesantno je naglasiti da zbog svojih spoljnih karakteristika čine često centralne figure mitoloških priča plemena iz prašuma.

 

opasna_ptica

Prati ih glas da mogu biti prilično opasni po ljude, kada im se nađu u blizini. Ovo je samo delimično tačno i važi u slučaju ako odluče da pojedu hranu koju čovek drži u rukama a neda im, mogu postati izuzetno agresivni u tom slučaju. Takođe, ukoliko se čovek približi previše mužjaku koji je zadužen da čuva potomstvo, napašće bez puno razmišljanja kako bi zaštitio mlade. (Foto: The Ark In Space)

 

napad_na_coveka

Poslednji put kada se dogodilo da je kazuar usmrtio čoveka, bilo je to 1926. godine, u Australiji i to se dogodilo jer se životinja uplašila, te je reagovala shodno instiktima za potrebe samoodbrane.

(Foto: Pictures, jokes, and other stuff)

 

jedu_voce

Foto: Pinterest

Pretežno se hrane voćnim plodovima. Pa se beleži da odrasli kazuar može u toku dana da pojede na stotine bobičastih plodova.

 

rasejavaju_seme_po_sumi

Foto: Russia-IC

Ovi gorostasi ptičijeg sveta u prirodi obavljaju jednu važnu funkciju, a to je rasejavanje semena po terenu koji naseljavaju. Kako želudačni sokovi kazuara ne mogu da se opišu kao jaki, koštice od voćki koje jedu ostaju nesvarene, pa ih ptica izbacuje putem izmeta, ponekad na razdaljini i od 800 metara od mesta obrokovanja. Za pojedine vrste drveća, oni su i jedini raznosači semena.

 

ugrozena_vrsta

Foto: allaboutbirds.org)

Na žalost, nalaze se visoko na spisku ugroženih vrsta. Neke procene kažu, da je na tlu Australije ostalo do 2.000 jedinki, mada to su nagađanja, jer ih je gotovo nemoguće prebrojati zbog samotnjačkog načina života kojim žive u nepristupačnim predelima.

 

brzo_trci

Foto: Pixelizam

Ovi fascinantni neletači mogu da razviju brzinu pri trčanju do neverovatnih 50 kilometara na čas, pa ako ste pomišljali d im uteknete trčanjem, pokazače se kao loša odluka. Mogu skočiti i do 1,5 metara u visinu, a životni vek im je između 40 i 50 godina.

 

jaja_kazuara

Foto: Tudo Roch

Jaje ove velike ptice, u trenutku kada ga ženka snese, možed a teži skoro 600 grama.

Naslovna fotografija: WallDevil