Svako ko misli da se razume u ljudsko telo, realno, tek je stupio na put saznavanja i proučavanje ove neobične naprave. Ono što mislimo da naše telo može i ono što zaista može, dva su potpuno različita pojma. Dete se rodi sa 300 kostiju, a odrastao čovek ih ima svega 206. Ujutru kada se probudimo za čitav 1 santimetar smo višlji, nego uveče kada odemo na spavanje. Ako vas zanima još “pikanterija” o vašem sopstvenom telu, ostanite sa nama, papreno ćemo vam začiniti radoznalost.

 

Foto: examnnotes.com

Foto: examnnotes.com

Tokom samo jednog dana, mišići oka se pomaknu oko 100.000 puta. Kada bi se toliko pomicali mišići noge u toku dana, bili bismo u stanju da pređemo 80 kilometara.

 

Foto: brighthub.com

Foto: brighthub.com

Naučnici su istraživanjem zaključili da do 60-e godine, veliki procenat ljudi izgubi oko polovinu receptora ukusa na nepcima.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Kada imamo obilniji obrok nego što bismo trebali, nakon njega, dok se hrana vari, slabije čujemo.

 

Foto: newhealthadvisor.com

Foto: newhealthadvisor.com

Ako vas zanima da vizualizujete snagu koju srce koristi kako bi pumpalo krv, uzmite tenisku lopticu i stegnite je što jače možete.

 

Foto: pinterest.se

Foto: pinterest.se

Unutar odraslog čoveka postoji razgranata mreža krvnih sudova, čija ukupna dužina iznosi zaprepašćujućih 96.000 kilometara.

 

Foto: intelligentdental.com

Foto: intelligentdental.com

Ako ste mislili da je jezik jedan mišić  silno ste se prevarili jer je sagrađen od čak 16.

 

Foto: uniqueworldbrw.blogspot.rs

Foto: uniqueworldbrw.blogspot.rs

Tokom prosečnog ljudskog života, srce učini oko 3 milijarde otkucaja.

 

Foto: playbuzz.com

Foto: playbuzz.com

Čovek tokom svog života provede u proseku 5 godina u konzumiranju obroka i za to vreme pojede neverovatnih 32.000 tone hrane. Govorimo o proseku, naravno.

 

Foto: biolib.cz

Foto: biolib.cz

Reč mišić potiče od latinske reči “musculus”, koja se prevodi kao mali miš. Razlog tome jeste objašnjenje das u ljudski mišići kada se pomeraju, Rimljane podsećali na male miševe koji mrdaju.

 

Foto: slideshare.net

Foto: slideshare.net

Da bi prosečan, odrastao čovek napravio samo 1 korak, neophodno je da se pokrene čak 200 mišića.

Naslovna fotografija: twitter.com