Ljudsko telo je neverovatno kompleksan sistem, a uprkos hiljadama godina medicinske istorije i dalje iznenađuje naučnike širom sveta. S obzirom na to, uvek postoji nešto novo o našem telu što je manje poznato…

1. Otisak jezika je jedinstven

Ako želite da sakrijete svoj identitet, nemojte drugima plaziti jezik. Svaki čovek ima jedinstveni otisak prsta i jezika.

2. Odrasli imaju manje kostiju od beba

Rodimo se sa 350 kostiju, a kao odrasle osobe imamo 206 kostiju. Razlog tome je srastanje nekih od njih.

3. Creva su prilično dugačka

Dužina tankog creva oko četiri puta je veća od visine prosečnog čoveka – ona iznosi od 5,5 do 7 metara.

4. Krvotok je još duži

Krv u našem organizmu prevaljuje dug put. U ljudskom telu postoji oko 96.000 kilometara krvnih žila, a srce otkuca oko 100.000 puta na dan.

5. Dobroćudne bakterije

Svakih 2,5 kvadratnih centimetara ljudske kože predstavlja stanište za oko 32 miliona bakterija. Srećom, većina njih ne samo da nije opasna, nego i pozitivno utiče na naše zdravlje.

6. Brzina kijanja je izuzetno velika

Vazduh koji iskinemo može dostići brzinu preko 160 kilometra na sat. Eto još jednog razloga da pokrijete nos i usta dok kijate.

7. Hrkanje je veoma glasno

Do 60. godine oko 60% muškaraca i 40% žena počinje da hrče. Prosečna jačina hrkanja iznosi 60 decibela, što je jednako jačini običnog govora, ali može preći i 80 decibela, što je jednako jačini pneumatske bušilice kojom bušimo beton. Visina 1.buke iznad 85 decibela opasna je za ljudsko uho i opšte zdravstveno stanje.

8. Nesanica može biti kobna po život

Ako umirete za spavanjem, to se može i doslovno dogoditi. Dok bez hrane možemo preživeti čak i nekoliko nedelja, nakon 11 dana nespavanja – sledi smrt.

9. Novi želudac na svaka tri dana

Znate li da se želudačni zid kompletno obnavlja na svaka tri do četiri dana? To je nužno zbog velike koncentracije kiseline u njemu.

10. Kopiranje DNK

Kada se stare ćelije zamjenjuju novim, svaka od njih mora imati kopiju DNK, potrebne za ponovnu izgradnju svih delova tela.

Izvor: arhiva.24sata.rs

Uvodna fotografija: propelsteps.wordpress.com