Najpoznatiji žabac na svetu je onaj koga princeza svojim poljupcem pretvara u prelepog princa. Kada bi princeza poljubila žapca o kome ćemo mi danas govoriti, on bi se verovatno pretvorio u sumo rvača! Golijat žaba je zvanično najveća žaba na svetu. Njena veličina varira između 30 i 40 santimetra, a opojedini primerci teđki su i do 4,5 kilograma. Stručni naziv za ovu životinju je Conraua Goliath. Evo po čemu je specifična.

 

najveci_u_vrsti

Foto: NEWSNSCIENCE

Ovo je jedna istinski specifična jedinka po mnogo čemu. Kada je neka životinja po bilo kom parametru prvak svoje vrste, onda je na meti mnogih lovaca, između ostalog. Ljudi se često odlučuju da im baš Golijat žaba postane kućni ljubimac, međutim, pošto zatočeništvo nije njihova prirodna sredina, one brzo uginu.

 

15_godina

Foto: thegardenofeaden.blogspot.com

Kada su u svom prirodnom okruženju, njihov životni vek traje oko 15 godina. Kada su u rukama iskusnih biologa koji znaju da naprave specijalne uslove za život u zatočeništvu, Golijat može da doživi i 20 godina.

 

jede

Foto: Youtube

Omiljena hrana ovih džinovskih žaba jesu slepi miševi, koje lako love. Ovo ne iznenađuje, s obzirom da su one nokturnalne životinje i da su aktivne noću.

 

ne_krekece

Foto: www.tbo.com

Golijat ne krekeće i uopšteno, ne ispušta nikakve zvuke, jer za razliku od većine žaba nema glasne žice.

skace_3_metra

Foto: Pinterest

Zbog jakih zadnjih nogu, u cugu mogu da se odraze i da odskoče čak 3 metara. Takođe, izuzetni su plivači, što im lako polazi za rukom da pobegnu predatorima, ali i da ulove plen.

 

zenka_manja

Foto:Frog Forum

Još jedna zanimljivost vezana za ovu vrstu žaba je ta, da su ženke manje od mužjaka.

 

jede_zmiju

Foto: BubbleFeed

Pored slepih miševa, hrane se bubama, zmijama, malim rakovima, amfibijama, pa čak i ribama. Dakle, sve što je manje od njh samih, može se naći u njihovom stomaku.

zaseda

Foto: aimals.sandiegozoo.org

 

U stanju su satima da sede zakamuflirani između stena, stabala i rastinja, dok ne sačekaju svoj plen.

 

kamerun_i_gvineja

Foto: Globalwildlife.org

Ove džinovske žabe naseljavaju predele oko reka i vodopada dve afričke zemlje, Gvineje i Kameruna.

 

parenje

Foto: Christian Fischer

Kada nastupi sezona parenja, pre nego što krene u borbu za ženku, mužjak pravi gnezdo od kamenja i zemlje. Nakon parenja, mužjak odlazi i ostavlja ženku da sama brine o potomstvu, u gnezdu koje je prethodno napravio.

Naslovna fotografija: Cryptid Wiki – Wikia