Od kako je veka i sveta, zemlje su ratovale radi osvajanja teritorija, bogatstva i vlasti. Čak dva puta tokom prošlog veka, čitav svet je ratovao. Međutim, postoje države koje su ipak izabrale da postoje u miru i neguju mirnodopsku tradiciju svog postojanja. Predstavljamo vam 10 oaza mira u kojima svako gleda svoja posla.

 

Švajcarska

Smatra se jednom od retkih politički i vojno neutralnih zemalja na svetu. Nije članica Evropske Unije, niti NATO-a, ali sa Evropom, kao i sa ostatkom sveta, ima odličnu saradnju. Može se pohvaliti izuzetno razvijenom privredom sa naglaskom na bankarstvu. Po uređenju je savezna parlamentarna republika.

Mauricijus

Republika koja se nalazi u jugozapadnom delu Indijskog okeana. Ova nezavisna ostrvska zemlja temelji privredni razvoj na turizmu koji je u konstantnom porastu, pogotovo na severu ostrva. Zvanični jezici su engleski i francuski. Ovo ostrvo bilo je poznato i po čuvenoj Dodo ptici koja je izumrla.

Danska

Još jedna država u kojoj se mirno živi. Kraljevina kojom upravljaju kraljica Margareta II i predsednik Vlade. Do XI veka, Danci su bili poznatiji kao Vikinzi. Ova zemlja je i postojbina tvorca bajke o Maloj sireni, Hansa Kristijana Andersena, kao i čuvenih „Lego“ kocki. Razvijena privreda je sindikalizovana, što znači da pravila o radu i platama dogovaraju poslodavci i sindikati bez upliva države. Standard života je visok.

Novi Zeland

Geografski gledano, najudaljenija zemlja sveta. Prvi sused joj je Australija, koja se nalazi na rastojanju od 1.500 km. Nakon francuskog pokušaja kolonizacije, Novi Zeland zatražio je od Engleske zaštitu. Danas je po uređenju ustavna monarhija, a izvršnu vlast drži namesnik engleske kraljice Elizabete II. Zbog povoljnih životnih uslova, prisutna je pojava „priliva mozgova“ iz Evrope i ostatka sveta.

Kostarika

Aktivna članica Ujedinjenih nacija i drugih organizacija, koje se bave ljudskim pravima i demokratijom. Spoljno političko delovanje Kostarike odnosi se na utemeljenje ljudskih prava i održivog razvoja. U prilog tome koliko je ovo mirnodopska zemlja, govori i činjenica da vojska na Kostarici ne postoji i to je proklamovano Ustavom.

Katar

Po uređenju je emirat, u kome je zabranjeno osnivanje političkih organizacija. Naftna industrija je najrazvijenija grana privrede. Smatra se najbogatijom zemljom na svetu, jer se 14 % stanovništva ove zemlje svrstava u dolarske milionere. Beleži se demokratizacija zemlje, kao i konstantni razvoj.

Portugalija

Najzapadnija zemlja Evrope. Uživa nezavisnost od srednjeg veka, i može se reći da je jedna od istorijski bogatijih. Članica je Evropske unije i upravo to joj je omogućilo da ima blag i konstantan privredni rast.

Bocvana

Nezavisna država juga afričkog kontinenta u kojoj vlada demokratija. Najrazvijenija grana privrede je rudarstvo sa naglaskom na vađenju dijamanata, što je Bocvanu i dovelo na svetsko mesto broj jedan kada je privredni rast u pitanju. Turizam je druga najjača privredna grana, jer je ovo zemlja bogata rezervatima i nacionalnim parkovima. Stalni je član Ujedinjenih nacija i Afričke unije.

Japan

Japan je arhipelag, u čijem sastavu je više od 6.500 ostrva, a ujedno i najstarija monarhija u kontinuitetu na svetu. Zauzima treće mesto po privrednoj snazi u svetu, odmah nakon Kine i SAD. Vlast cara je protokolarna i on bira premijera, a parlament bira narod na izborima. Ustavom je Japanu zabranjeno da bilo kome objavi rat, ili da koristi vojnu silu u međunarodnim sukobima.

Brazil

Najmnogoljudnija i teritorijalno najveća zemlja Južne Amerike. Ima jednu od najbrže rastućih privreda na svetu. Spada u red osnivača Ujedinjenih nacija i nosi epitet regionalne sile. Što se spoljne politike tiče, Brazil se svojim Ustavom drži principa međunarodne saradnje, nemešanja i mirnog rešavanja sukoba.

Izvor slike: humanityworldorder.wordpress.com